Η Mercedes προμηθεύεται λίθιο από την Rock Tech

Η Mercedes-Benz και η Rock Tech Lithium υπέγραψαν συμφωνία για την ετήσια προμήθεια κατά μέσο όρο 10.000 τόνων υδροξειδίου του λιθίου. Το εργοστάσιο Rock Tech στο Βραδεμβούργο θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Η ποσότητα υδροξειδίου του λιθίου, η οποία αναμένεται να είναι επαρκής για τις μπαταρίες περίπου 150.000 πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως, θα μεταποιηθεί σε υλικό ποιότητας μπαταρίας στον λεγόμενο μετατροπέα στο Guben, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mercedes. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν δίνει προς το παρόν λεπτομέρειες σχετικά με το οικονομικό εύρος της συμφωνίας ή τη διάρκειά της.

Η Rock Tech Lithium θέλει να εξορύξει μετάλλευμα λιθίου στον Καναδά (Georgia Lake στο Οντάριο), μεταξύ άλλων, και στη συνέχεια να το επεξεργαστεί σε υδροξείδιο του λιθίου στα τοπικά της εργοστάσια μετατροπέων κοντά σε πελάτες. Το υλικό που παράγεται στον μετατροπέα Guben θα παραδοθεί στους «συνεργάτες μπαταριών της Mercedes-Benz». Ωστόσο, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να συμβεί αυτό, ειδικά από τη στιγμή που το εργοστάσιο στο Guben δεν είναι καν σε λειτουργία ακόμα: η Rock Tech θέλει να ολοκληρώσει την κατασκευή το 2024 και η φάση προκρίσεων θα πρέπει να ξεκινήσει το 2026, σύμφωνα με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η καναδο-γερμανική εταιρεία σχεδιάζει χωρητικότητα 24.000 τόνων ετησίως, οπότε η Mercedes θα χρειαζόταν λίγο λιγότερο από τους μισούς.

Με τη διύλιση στη Γερμανία και τη συμφωνημένη «υπεύθυνη προμήθεια» της πρώτης ύλης (τα ορυχεία λιθίου πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τα πρότυπα εξόρυξης του Initiative for Responsible Mining Assurances (IRMA)), η Mercedes δεν ελπίζει μόνο σε αξιόπιστη προμήθεια πρώτων υλών, αλλά και συμβολή στη βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών: το υδροξείδιο του λιθίου πρέπει να παράγεται με ουδέτερο τρόπο εκπομπών CO2.

Η συνεργασία μεταξύ της Mercedes-Benz και της Rock Tech δεν αποτελεί έκπληξη: οι δύο εταιρείες είχαν ήδη συμφωνήσει σε μια στρατηγική συνεργασία κατά τη διάρκεια της γερμανο-καναδικής συνόδου κορυφής τον Αύγουστο. Η τρέχουσα συμφωνία είναι πλέον το πρώτο αποτέλεσμα.

«Αυτή η σημαντική ποσότητα λιθίου που προέρχεται απευθείας από την Rock Tech θα βοηθήσει τη Mercedes-Benz να προωθήσει τον εντοπισμό της ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών αιχμής», λέει ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG. , Chief Technology Officer, υπεύθυνος ανάπτυξης και αγορών. «Μαζί με πρόσθετες συνεργασίες προμήθειας στο μέλλον, οι κατά μέσο όρο 10.000 τόνοι λιθίου ετησίως θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση της προμήθειας λιθίου για την παραγωγή μπαταριών μας στην Ευρώπη, για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ηλεκτροδότησης».

«Το υδροξείδιο του λιθίου από την Rock Tech προσφέρει στη Mercedes-Benz την ευκαιρία να υποστηρίξει δύο στρατηγικούς στόχους: τοπική και αξιόπιστη προμήθεια καθώς και παραγωγή με υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας», λέει ο Markus Bruegmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Rock Tech Lithium. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε έναν συνεργάτη που θα κάνει μαζί μας σημαντικά βήματα προς μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου και θα δείξει εμπιστοσύνη σε εμάς για να παραδώσουμε ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής τους και του μετασχηματισμού της ηλεκτροκίνησης».

mercedes-benz.com