Η Mercedes ξεκινά τις πωλήσεις του EQE στην Κίνα

Η Mercedes-Benz ξεκίνησε να πουλά το EQE στην Κίνα. Προσφέρονται τρεις εκδόσεις με κίνηση στους πίσω τροχούς, η μία εκ των οποίων προσφέρει μέγιστη αυτονομία CLTC 752 χιλιομέτρων και οι άλλες δύο εκδόσεις αυτονομία 717 χιλιομέτρων.

Το CLTC είναι ο κινεζικός κύκλος δοκιμής και τα εύρη που προσδιορίζονται εκεί είναι γενικά σημαντικά υψηλότερα από τις τιμές WLTP. Οι τιμές είναι 528.000, 546.000 και 585.000 γιουάν αντίστοιχα. Δηλαδή ισοδυναμεί με 76.930, 79.555 και 85.235 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές τιμές είναι ακόμη και ελαφρώς χαμηλότερες από ό,τι στην προπώληση, όπου ζητήθηκαν μεταξύ 2.000 και 5.000 γιουάν περισσότερα, ανάλογα με την παραλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καμία διαφορά που αξίζει να αναφερθεί στο ίδιο το όχημα. Στα 4,97 μέτρα, το κινεζικό EQE είναι περίπου δύο εκατοστά μακρύτερο από το ευρωπαϊκό μοντέλο, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στους ελαφρώς τροποποιημένους προφυλακτήρες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαφορές στο ύψος (1,51 μέτρα) και στο μεταξόνιο των 3,12 μέτρων, κάτι που είναι σημαντικό για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η κίνηση με τον εξαφασικό ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος είναι επίσης η ίδια: ο κινητήρας έχει ισχύ 215 kW και η Mercedes δίνει τη μέγιστη ροπή στα 565 Nm. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στην μπαταρία: στην Κίνα, το EQE είναι εξοπλισμένο με μια μπαταρία NCM811 χωρητικότητας 96,1 kWh, η οποία παράγεται στο εργοστάσιο μπαταριών του Beijing Benz. Τα ευρωπαϊκά μοντέλα διατίθενται με 89 ή 90,56 kWh, ανάλογα με την παραλλαγή.

Η Beijing Benz είχε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του EQE για την κινεζική αγορά τον Ιούνιο. Το πρώτο EQE που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή ήταν επίσης το 4 εκατομμυριοστό όχημα που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο BBAC.

Ωστόσο, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης συζητούν ήδη πόσο ελκυστικό είναι το EQE για τους Κινέζους πελάτες κατά την έναρξη των πωλήσεων. Η αγορά για μεσαίου μεγέθους και μεγάλες ηλεκτρονικές λιμουζίνες καταλαμβάνεται επίσης ολοένα και περισσότερο από Κινέζους κατασκευαστές, είτε πρόκειται για καθιερωμένες μάρκες όπως η BYD με το Han EV είτε για νεοσύστατες εταιρείες όπως η Nio με το ET7 και η Xpeng με το P7 – όλα αυτά είναι φθηνότερα από το EQE. Ένας γνωστός Κινέζος blogger αυτοκινήτου έγραψε στο Weibo μετά την κυκλοφορία του EQE: «Δώστε μου έναν λόγο να το αγοράσω αντί για το ET7». Ωστόσο, αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής πολυτελείας του CEO της Mercedes, Ola Källenius, να τιμολογεί τα δικά του οχήματα στο ανώτερο άκρο της κατηγορίας σε κάθε περίπτωση.

cnevpost.com, mercedes-benz.com