Η Mercedes ξεκινά δοκιμές αντοχής με το EQG

Στα μισά του τετραετούς προγράμματος ανάπτυξης, η Mercedes-Benz ξεκίνησε τις δοκιμές αντοχής της ηλεκτρικής G-Class με πολλά πρωτότυπα. Η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη επιβεβαίωσε επίσης ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το μοντέλο παραγωγής που σχεδιάζεται για το 2024.

Για παράδειγμα, όπως το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, το EQG θα έχει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους κοντά στους τροχούς. Τα δεδομένα απόδοσης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά η Mercedes-Benz αποκαλύπτει ότι θα υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές μοντέλων με διαφορετικές εξόδους, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης AMG. Η μπαταρία του EQG λέγεται ότι προσφέρει αξιοποιήσιμη χωρητικότητα περίπου 100 kWh.

Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μπαταρία των 107,8 kWh από τα SUV EQS και EQS. Αφενός, το EQG βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα με πλαίσιο σκάλας και για το άλλο, θα έχει διαφορετική χημεία κυψελών: Ήταν ήδη γνωστό ότι η χημεία ανόδου πυριτίου από τη Sila Nanotechnologies θα είναι διαθέσιμη ως επιλογή για το ηλεκτρικό G. -Μάθημα για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρθηκε, η Mercedes-Benz σχεδιάζει την κυκλοφορία του EQG στην αγορά την περίοδο από τα μέσα έως τα τέλη του 2024. Το EQG θα παράγεται από τη Magna στο Γκρατς. Η παραγωγή πιθανότατα θα μπορεί να γίνει σε μεγάλα κομμάτια σε μία γραμμή: Όπως είπαν εκπρόσωποι της Mercedes στο βρετανικό περιοδικό Αυτοκίνητο, θα υπάρχουν δύο διαφορετικά πλαίσια σκάλας – ένα με την μπαταρία και τους ηλεκτροκινητήρες κοντά στους τροχούς και ένα με το σύστημα μετάδοσης κίνησης του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το ίδιο όχημα – ή «καπέλο» στη βιομηχανική ορολογία – θα τοποθετηθεί στη συνέχεια σε αυτά τα πλαίσια και θα συνδεθεί με το πλαίσιο της σκάλας σε οκτώ σημεία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το μοντέλο παραγωγής θα έχει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, όπως και η μελέτη, ήταν ανοιχτό εδώ και καιρό. «Υπήρχαν εντατικές συζητήσεις γύρω από τη διάταξη των τεσσάρων κινητήρων. Είναι απίστευτα πολύπλοκο. Είναι επίσης πολύ ακριβό», λέει ο Emmerich Schiller, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων οχημάτων εκτός δρόμου στη Mercedes-Benz AG και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz G GmbH. «Αλλά με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες έχετε κλειδώματα διαφορικού, που σημαίνει συνδυασμό ηλεκτρονικών και μηχανικών συστημάτων. Με τρεις κινητήρες – έναν μπροστά και δύο στον πίσω άξονα, δεν έχετε την πλήρη απόδοση σε συνθήκες εκτός δρόμου.”

Για να ταιριάζουν όχι μόνο με τις επιδόσεις και την G-Class καύσης στην επένδυση AMG στο δρόμο, αλλά και για να συμβαδίζουν με το γνωστό μοντέλο εκτός δρόμου, καθένας από τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες έχει το δικό του κιβώτιο ταχυτήτων δύο ταχυτήτων. Αυτό λειτουργεί όπως η μείωση ταχύτητας σε ένα όχημα εκτός δρόμου εσωτερικής καύσης: στο δρόμο στις λειτουργίες οδήγησης Eco, Comfort και Sport, το EQG θα χρησιμοποιεί κυρίως δεύτερη ταχύτητα. Στις τρεις λειτουργίες εκτός δρόμου Trail, Rock ή Sand, από την άλλη πλευρά, δεν μετράει η τελική ταχύτητα ή η επιτάχυνση, αλλά ο μέγιστος έλεγχος των ροπών των τροχών – για τις οποίες χρησιμοποιείται μια ιδιαίτερα μικρή ταχύτητα μείωσης. «Είναι απίστευτα ακριβές», λέει επίσης ο Schiller. «Ο ατομικός έλεγχος της κίνησης σε κάθε τροχό παρέχει ένα εντελώς νέο επίπεδο ικανότητας. Έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες εκτός δρόμου».

Τα τεστ αντοχής δεν γίνονται μόνο στο δρόμο, αλλά και εκτός δρόμου. «Σε εκτός δρόμου, είναι λιγότερο για τη συνολική αυτονομία και περισσότερο για τις ώρες οδήγησης. Έχουμε δει μερικά απίστευτα στοιχεία κατά τη διάρκεια των δοκιμών», λέει ο Schiller.

autocar.co.uk