Η Li-Cycle ανοίγει εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών #4 στην Αλαμπάμα

Η καναδική εταιρεία Li-Cycle έθεσε σε λειτουργία το τέταρτο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου, αυτή τη φορά στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Τα εγκαίνια στην Tuscaloosa έγιναν λίγο αργότερα από το προγραμματισμένο αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Όταν η Li-Cycle ανακοίνωσε τα σχέδια πέρυσι, η εταιρεία οραματίστηκε την ανακύκλωση 5.000 τόνων και 10.000 τόνων αργότερα. Ωστόσο, τώρα, το εργοστάσιο της Tuscaloosa λειτουργεί ήδη με δυνατότητα επεξεργασίας έως και 10.000 τόνων απορριμμάτων παραγωγής και χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.

Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο αυτοκινήτων Mercedes-Benz, όπου η εταιρεία θα αρχίσει να παράγει το EQS SUV (ήδη κυλιόμενο) και το EQE SUV (που θα κάνει το ντεμπούτο του στο Παρίσι αυτήν την Κυριακή), οπότε η προσφορά μπαταριών δεν θα είναι περιορισμένη.

Κατά συνέπεια, η Li-Cycle ευθύνεται για την επέκταση των 10.000 τόνων στο μέλλον. Οι τρέχοντες αριθμοί που προστέθηκαν στις άλλες τρεις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική αυξάνουν την ικανότητα ανακύκλωσης σε 30.000 τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με μπαταρίες από περίπου 60.000 EVs. Μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία αναμένει να έχει συνολική χωρητικότητα 65.000 τόνων ετησίως για την επεξεργασία υλικού μπαταριών ιόντων λιθίου στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ονομάζεται Spoke 4, οι εγκαταστάσεις της Li-Cycle στην Αλαμπάμα είναι πάνω από 100.000 τετραγωνικά πόδια, με επιπλέον χωρητικότητα αποθήκευσης 120.000 τετραγωνικών ποδιών. Η εγκατάσταση είναι του ίδιου σχεδιασμού με το Spoke στην Αριζόνα, το οποίο άνοιξε νωρίτερα αυτό το έτος και αυτή τη στιγμή λειτουργεί κοντά στην απόδοση στόχου, οπότε το Li-Cycle.

Ωστόσο, τα φυτά Spoke της Li-Cycle είναι απλώς εγκαταστάσεις για αποσυναρμολόγηση και σύνθλιψη των μπαταριών. Ορισμένα υλικά ανακτώνται εκεί, όπως το αλουμίνιο της συσκευασίας και τα περιβλήματα της μονάδας. Ωστόσο, τα πολύτιμα υλικά της μπαταρίας επεξεργάζονται μόνο στις εγκαταστάσεις Spoke μέχρι τη λεγόμενη μαύρη μάζα. Αυτή η μαύρη μάζα, που περιέχει λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο, στη συνέχεια υποβάλλεται σε υδρομεταλλουργική επεξεργασία στα εργοστάσια του κεντρικού κόμβου και οι μεμονωμένες πρώτες ύλες εξάγονται.

Η Li-Cycle φέρεται να κατασκευάζει την πρώτη της λεγόμενη εγκατάσταση Hub στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, για να περάσει τη μαύρη μάζα. Η Li-Cycle αναμένει ότι θα μπορεί να επεξεργάζεται 35.000 τόνους μαύρης μάζας ετησίως, με υλικά μπαταρίας που ισοδυναμούν με περίπου 225.000 EVs.
Η Li-Cycle στοχεύει να ανοίξει το Rochester Hub το 2023 και λέει ότι θα είναι «η πρώτη εμπορική εγκατάσταση ανάκτησης πόρων μπαταριών υδρομεταλλουργίας και η πρώτη πηγή παραγωγής ανθρακικού λιθίου για ανακυκλωμένη μπαταρία στη Βόρεια Αμερική».

li-cycle.com