Η Jaguar θα λανσάρει τρίο ηλεκτρικών σπορ SUV το 2025

Η Jaguar σχεδιάζει τρία ηλεκτρικά μοντέλα crossover SUV στην πορεία μετατροπής τους σε μια πλήρως ηλεκτρική μάρκα μέχρι το 2025, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα νέα μοντέλα θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα BEV Panthera της Jaguar και έχουν σχεδιαστεί για να σπάσουν το φράγμα των 100.000 λιρών στην τιμολόγηση.

Η νέα γκάμα μοντέλων υπόσχεται να κάνει την Jaguar πιο αποκλειστική, ενώ τα «συναρπαστικά» crossover θα τη μεταφέρουν στην επικράτεια της Bentley, γράφει Αυτοκίνητο. Η Jaguar θα κατασκευάσει τα τρία e-sport SUV στο Solihull του Ηνωμένου Βασιλείου και στοχεύει σε 50.000 έως 60.000 μονάδες ετησίως.

Το βασικό μοντέλο (σε μέγεθος, όχι σε τιμή, προφανώς) πιστεύεται ότι είναι παρόμοιο σε μέγεθος με την Porsche Taycan Sport Turismo σύμφωνα με το Autocar. Θα διατίθεται σε τρίθυρο και πεντάθυρο αμάξωμα, τοποθετημένα ως ξεχωριστά μοντέλα, με τιμή εισόδου περίπου 80.000-90.000 £. Ωστόσο, τα συστήματα μετάδοσης κίνησης με κίνηση στους δύο και στους τέσσερις τροχούς πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τιμές στις 120.000 λίβρες – «πάνω από τις οποίες η Jaguar θα δει αναμφίβολα χώρο για ειδικά μοντέλα SVR», γράφει Αυτοκίνητο.

Αναμένεται να δούμε το πρώτο μοντέλο σε μια μεγάλη παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου στα τέλη του 2024. Η Jaguar είχε ήδη αποκαλύψει την ιδιόκτητη ηλεκτρική πλατφόρμα Panthera της τον Φεβρουάριο, αφού χρειάστηκε λίγο χρόνο για να αποφασίσει εάν θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό ή θα βασιστεί σε τρίτο μέρος πλατφόρμα για EVs.

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της JLR, Gerry McGovern και η ομάδα του, ωστόσο, εργάστηκαν σε ανεξάρτητα σχέδια για την γκάμα εισερχόμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έτσι ώστε η αρχιτεκτονική τρίτων να είχε αποδειχθεί πρόβλημα. «Με τη νέα Jaguar, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις μοναδικές αναλογίες. Αυτός είναι ο λόγος που το κάνουμε μόνοι μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Thierry Bolloré, Διευθύνων Σύμβουλος της Jaguar Land Rover, κατά την κυκλοφορία του Panthera.

Η Jaguar ανακοίνωσε την πορεία της στην εποχή του ηλεκτρισμού ως μέρος της στρατηγικής «Reimagine» της JLR πέρυσι.

Το I-Pace, το μοναδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Jaguar προς το παρόν, αλλά με καλές πωλήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει την ηλεκτρική μεταμόρφωση της Jaguar, αλλά χωριστά από τη νέα οικογένεια ηλεκτρονικών αυτοκινήτων. Οι τιμές του I-Pace περιστρέφονται γύρω στα 75 – 80.000 ευρώ.

autocar.co.uk