Η Imerys ανακοινώνει σχέδια εξόρυξης λιθίου στη Γαλλία

Ο γαλλικός όμιλος εξόρυξης Imerys θέλει να γίνει ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές λιθίου στην Ευρώπη μέσω ενός νέου έργου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ορυχείο στην τοποθεσία Beauvoir στο γαλλικό διαμέρισμα Allier, όπου περίπου 34.000 τόνοι λιθίου θα μπορούσαν να εξορύσσονται ετησίως από το 2028.

Η Imerys εξακολουθεί να ασχολείται επί του παρόντος με τεχνικές μελέτες σχετικά με την τοποθεσία στο French Massif Central. Η εταιρεία τονίζει ότι το έργο «Emili» θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα εξόρυξης λιθίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν είναι πλήρως λειτουργική, η πρώτη ύλη θα πρέπει να είναι αρκετή για να εξοπλίζει 700.000 ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες ιόντων λιθίου ετησίως.

Δέκα έργα εξόρυξης λιθίου θεωρούνται επί του παρόντος πολλά υποσχόμενα στην ΕΕ. Το γαλλικό έργο Emili θα κατατάσσεται δεύτερο μετά το έργο «Jadar» του Rio Tinto στη Σερβία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας. Sud-Ouest. Αυτό βρίσκεται πίσω από το έργο Upper Rhine Graben της γερμανοαυστραλιανής παραγωγού λιθίου Vulcan Energy Resources.

Σύμφωνα με την Imerys, ο καολίνης εξάγεται για κεραμική παραγωγή στην τοποθεσία Beauvoir από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1960, το Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) είχε επίσης εντοπίσει κοιτάσματα λιθίου στο υπέδαφος. Όμως η Imerys –ειδική στα κεραμικά προϊόντα και χειριστής της υπάρχουσας τοποθεσίας ορυχείου– ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για το περιεχόμενό της μέχρι πρόσφατα. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των μελετών, η συγκέντρωση λέγεται ότι είναι 0,9 έως 1 τοις εκατό – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξορύξετε σχεδόν 100 τόνους πετρωμάτων για να πάρετε έναν τόνο λιθίου.

Στο “Sud-Ouest”, ο Alessandro Dazza, Διευθύνων Σύμβουλος της Imerys, φέρεται να είπε ότι το κοίτασμα εκτιμάται σε περίπου ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίου του λιθίου, το οποίο είναι “πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υποθέσει η BRGM”. Την εποχή εκείνη, το κρατικό ινστιτούτο υπολόγιζε 320.000 τόνους. Στην επίσημη ανακοίνωση, η Imerys κάνει λόγο για εξόρυξη τουλάχιστον 25 ετών. Αλλά αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση. «Θα συνεχίσουμε τις μελέτες για να δούμε αν μπορούμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία σε 30 ή 35 χρόνια», είπε ο Dazza, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει το έργο: «Αυτό το έργο, το οποίο είναι υποδειγματικό όσον αφορά το περιβάλλον και το κλίμα, θα μειώσει δραστικά τις ανάγκες μας για εισαγωγές λιθίου», φέρεται να είπε στην εφημερίδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire.

Μακροπρόθεσμα, η εξόρυξη λιθίου στην περιοχή Auvergne-Rhône-Alpes θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε δύο τοποθεσίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: Πρώτον, στο ίδιο το ορυχείο σε βάθος 75 έως 350 μέτρων και, δεύτερον, σε μια μονάδα καθαρισμού ορυκτών και μετατροπής της πρώτης ύλης σε υδροξείδιο του λιθίου, η οποία θα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από το ορυχείο. Η εταιρεία αναλαμβάνει κόστος ανάπτυξης και κατασκευής περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για μια προκαταρκτική εκτίμηση με βάση την τρέχουσα κατάσταση της μελέτης. Το κόστος παραγωγής για το λίθιο που εξάγεται στο Beauvoir υπολογίζεται σε 7 έως 9 ευρώ ανά κιλό, το οποίο η Imerys θεωρεί ανταγωνιστικό – «ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το εξής είναι έτοιμο να ειπωθεί: μετά την ολοκλήρωση μιας εργαστηριακής φάσης και μιας βιομηχανικής πιλοτικής φάσης, οι Γάλλοι θέλουν να ξεκινήσουν την παραγωγή και την εμπορευματοποίηση εντός πέντε ετών – και σύμφωνα με το πρότυπο IRMA, το οποίο θεωρείται το σημείο αναφοράς για υπεύθυνη εξόρυξη. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μεθόδους υπόγειας εξόρυξης για να «ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον». Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έργου θα «αναπτυχθεί με τη συμμετοχή όλων των τοπικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων».

Η Imerys ισχυρίζεται ότι θέλει να εξορύξει λίθιο με λιγότερες από τις μισές εκπομπές CO2 από τις τυπικές υπάρχουσες επιχειρήσεις λιθίου σκληρού βράχου στον κόσμο. Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με έναν ηλεκτροκίνητο στόλο εξόρυξης, τη μεταφορά με υπόγειους αγωγούς, τρένα και τη χρήση του γαλλικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας (με υψηλό ποσοστό πυρηνικής ενέργειας).

Η Imerys εδρεύει στο Παρίσι και παράγει, μεταξύ άλλων, βιομηχανικό αιθάλη και συνθετικό γραφίτη. Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις παραγωγής στο Willebroek στο Βέλγιο και στο Bodio στην Ελβετία. Με το έργο λιθίου Emili, ο όμιλος προσπαθεί για στρατηγικό αναπροσανατολισμό. Στο μέλλον, θέλει να επικεντρωθεί σε ειδικά ορυκτά με έμφαση στη βιώσιμη ενέργεια, λέει.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τις δυνατότητες του έργου μας για το λίθιο και πολύ περήφανος για τη δουλειά που έκαναν οι ομάδες τους τελευταίους 18 μήνες για την ανάπτυξή του. Με την επιτυχή ολοκλήρωση, το έργο Emili θα παρέχει μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, εγχώρια πηγή προμήθειας λιθίου για τις γαλλικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Alessandro Dazza, Διευθύνων Σύμβουλος της Imerys, προσθέτοντας: «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Imerys θα συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, από τις τοπικές κοινωνίες έως τους φορείς χάραξης πολιτικής, σε πνεύμα διαφάνειας και διαφάνειας. Αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι για την Imerys.”

Με αναφορά από την Cora Werwitzke, Γαλλία.

imerys.com, sudouest.fr (στα γαλλικά)