Η Iberdrola επεκτείνει τη χρέωση για αυτοκίνητα και λεωφορεία στην Ισπανία

Η Iberdrola ασχολείται με την υποδομή φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία στην Ισπανία. Ο πάροχος ενέργειας έχει επεκτείνει το δημόσιο δίκτυο φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ισπανία κατά 65 τοις εκατό σε περισσότερα από 2.500 σημεία φόρτισης σε περισσότερες από 500 τοποθεσίες το περασμένο έτος. Για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, θα κατασκευαστούν επιπλέον 280 σημεία φόρτισης έως το τέλος του 2023.

Το δίκτυο περιλαμβάνει πλέον 2.500 σημεία φόρτισης. Η Iberdrola λέει ότι πάνω από κάθε τρίτο εγκατεστημένο σημείο φόρτισης έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 43 kW. Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του δικτύου αποτελείται από τακτικά σημεία φόρτισης, αν και η ισπανική εταιρεία τονίζει ότι «η δέσμευση για υψηλότερες χωρητικότητες αυξάνεται». Η εταιρεία λέει ότι μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 100 σταθμοί φόρτισης έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο κάθε μήνα, ενώ μέχρι στιγμής φέτος, το δίκτυο έχει παραδώσει 9,5 GWh ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε, ο Ισπανός προμηθευτής ενέργειας σχεδιάζει συνολικά 150.000 σημεία φόρτισης σε πόλεις, κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων και υπεραστικών δρόμων, καθώς και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2025. Έχοντας αυτό υπόψη, η Iberdrola κατέληξε σε συμφωνία πέρυσι με την εταιρεία Restaurant Brands Η Iberia (RB Iberia) θα εγκαταστήσει 400 σημεία φόρτισης σε σχεδόν 200 καταστήματα Burger King και Popeyes στην Ισπανία. Παρόμοιες προσφορές υπάρχουν με τον Leroy Merlin και τον First Stop. Η Volvo Cars βασίζεται επίσης στην Iberdrola για τη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων σημείων φόρτισης στις αντιπροσωπείες της στην Ισπανία.

Τα ακόλουθα έργα περιλαμβάνουν πλέον την εγκατάσταση περισσότερων από 280 σταθμών φόρτισης αστικών λεωφορείων στην Ισπανία. Η ενεργειακή εταιρεία λέει ότι επενδύει 150 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το έργο. Η εγκατάσταση πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Η Iberdrola έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους δημόσιων συγκοινωνιών. Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Irizar και η Iberdrola συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ηλεκτροδότηση στόλων αστικών λεωφορείων με την απαραίτητη υποδομή φόρτισης και την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μπαταριών ηλεκτρικών λεωφορείων.

Η Iberdrola θέλει επίσης να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη μιας υποδομής ταχείας φόρτισης σε συνεργασία με την BP. Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι ήθελαν να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία και να την προικίσουν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν αρχικά 5.000 σημεία ταχείας φόρτισης έως το 2025 και έως συνολικά 11.000 έως το 2030. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τους ήδη περίπου 1.000 υπάρχοντες γρήγορους φορτιστές της Iberdrola. Στην ίδια συμφωνία, η Iberdrola και η BP έχουν το βλέμμα τους στην υποδομή ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Οι δύο εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν μια άλλη κοινοπραξία για τη «ευρείας κλίμακας ολοκληρωμένη παραγωγή πράσινου υδρογόνου». Η παραγωγή υδρογόνου πρόκειται να γίνει στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

iberdrola.com