Η Hyundai θα επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για το εργοστάσιο των ΗΠΑ

Η Hyundai προφανώς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την κατασκευή του εργοστασίου της ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ – αντί για το 2023, οι πρώτοι εκσκαφείς πρόκειται να κυκλοφορήσουν φέτος. Το υπόβαθρο των προβληματισμών είναι η επιδότηση νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Οι νέοι κανονισμοί που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ορίζουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός Βόρειας Αμερικής εξαιρούνται από τα φορολογικά κίνητρα. Επί του παρόντος, η Hyundai κατασκευάζει μόνο τα μοντέλα E-GMP της, όπως το Ioniq 5 ή το Ioniq 6 στη Νότια Κορέα – έτσι οι αγοραστές αυτών των οχημάτων θα έχασαν τη δουλειά στις ΗΠΑ.

Η κατασκευή του αμερικανικού εργοστασίου στη Γεωργία, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, με ετήσια δυναμικότητα 300.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, με σκοπό να ξεκινήσει η παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2025. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει τώρα, επικαλούμενος πληροφοριοδότη, ότι λόγω της αναθεωρημένης έκπτωσης φόρου στις ΗΠΑ για ηλεκτρικά οχήματα, η κατασκευή του εργοστασίου της Hyundai θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος – με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τη Hyundai Motor Corporation στην έκθεση.

Το ότι η νέα έκπτωση φόρου ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ θα έπληττε περισσότερο τους ξένους κατασκευαστές ήταν προβλέψιμο – δεν διατηρούν όλοι οι κατασκευαστές εργοστάσιο στις ΗΠΑ και δεν κατασκευάζουν επίσης τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα εκεί. Από τους Γερμανούς κατασκευαστές, μόνο το ID.4 που κατασκευάστηκε στο Tennessee θα είναι πιθανότατα επιλέξιμο προς το παρόν. Η Mercedes θα κατασκευάσει τα EQS SUV και EQE SUV στην Αλαμπάμα, αλλά τουλάχιστον το EQS SUV θα είναι πιθανώς πάνω από το ανώτατο όριο τιμής για την έκπτωση φόρου.

Ο όμιλος της Νότιας Κορέας έχει φιλόδοξα ηλεκτρικά σχέδια: Η Hyundai θέλει να λανσάρει 17 μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων έξι με το σήμα Genesis. Η Kia ανακοίνωσε 14 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2027. Μερικά από τα μοντέλα, όπως το μεγάλο E-GMP SUV Hyundai Ioniq 7 και το Kia EV9, απευθύνονται ιδιαίτερα στην αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, αυτά τα δύο μοντέλα θα κατασκευαστούν επίσης αρχικά στο νέο εργοστάσιο της Γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, Επιχειρησιακή Κορέα αναφέρει ότι η Hyundai σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρονικά αυτοκίνητα στην Κίνα από το επόμενο έτος. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Beijing Hyundai, η κοινοπραξία μεταξύ Hyundai και Beijing Motors, θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η Hyundai θέλει να τοποθετηθεί στην πολυτελή κατηγορία στην Κίνα και να εισαγάγει τη μάρκα Genesis εκεί.

yna.co.kr (ΗΠΑ), businesskorea.co.kr (Κίνα)