Η Honda υπογράφει συμφωνία προμήθειας μπαταριών με την CATL στην Κίνα

Η Honda υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας με την CATL για την παροχή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα συνολικού όγκου 123 γιγαβατώρες σε διάστημα επτά ετών. Οι πρώτες παραδόσεις προγραμματίζονται για το 2024.

Η CATL πρόκειται να προμηθεύσει τη Honda με μπαταρίες για τη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της e:N από το 2024 έως το 2030 από το εργοστάσιό της στο Yichun της επαρχίας Jiangxi, το οποίο είναι ακόμη υπό κατασκευή. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής οχημάτων δεν αποκαλύπτει την τιμή παραγγελίας ή τις προδιαγραφές της μπαταρίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Honda επέλεξε την CATL ως προμηθευτή μπαταριών της στην Κίνα. Ήδη το καλοκαίρι, η εταιρεία δημοσιοποίησε ότι θα δημιουργούσε μια κοινοπραξία με τους Κινέζους εταίρους της Dongfeng και GAC για να συνδυάσουν την αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων από την CATL.

Σύμφωνα με τη Honda, η HDG Beijing Trading Service (κινεζικός τίτλος: Zhongrui Beijing Trade Service) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Η κοινή επιχείρηση θα έχει την έδρα της στο Πεκίνο. Η Honda κατέχει το 50 τοις εκατό, οι δύο Κινέζοι εταίροι το 25 τοις εκατό ο καθένας στην εκκίνηση. Το καλοκαίρι, η ιαπωνική εταιρεία είχε δηλώσει ότι ήθελε να «δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή σχέση προμήθειας για μπαταρίες» με την CATL. Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία για την παραγωγή και την ανακύκλωση μπαταριών στο εργοστάσιο CATL στο Yichun.

Οι δύο εταιρείες γνωρίζονται ήδη καλά: μια πρώτη ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας για μπαταρίες χρονολογείται από τα μέσα του 2020, όταν η Honda και η κινεζική κατασκευάστρια μπαταριών συνήψαν συνεργασία για την ανάπτυξη μπαταριών, τη συζήτηση για την ανακύκλωση και προσεγγίσεις δεύτερης ζωής και την εξερεύνηση ενός συστήματος διανομής . Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία απέκτησε επίσης μερίδιο 1 τοις εκατό στην CATL τότε.

Η ασφαλής προμήθεια μπαταριών είναι απαραίτητη για τη Honda, καθώς η ιαπωνική εταιρεία, μαζί με τους Κινέζους συνεργάτες της, εξαπέλυσαν μια επίθεση ηλεκτροκίνησης στην Κίνα το περασμένο φθινόπωρο με τη νέα μάρκα e:N. Ως ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας σειράς, το e:NS1 της Dongfeng Honda γιόρτασε την πρεμιέρα του στην Κίνα στα τέλη Απριλίου 2022. Ακολούθησε τον Ιούνιο η κυκλοφορία του e:NP1 στην αγορά από την GAC Honda. Κατ’ αρχήν, η Honda σχεδιάζει να φέρει στην αγορά δέκα ηλεκτρονικά μοντέλα έως το 2027 μέσω των κοινοπραξιών της με την GAC και την Dongfeng. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά νέα εργοστάσια κατασκευάζονται επί του παρόντος στη χώρα – μεταξύ άλλων στο Guangzhou και το Wuhan.

cnevpost.com, honda.co.jp (στα Ιαπωνικά)