Η General Motors θα προμηθεύεται νικέλιο από την Vale

Η General Motors συμφώνησε με την Vale Canada για μακροπρόθεσμη προμήθεια νικελίου για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Η Vale θα προμηθεύει 25.000 τόνους θειικού νικελίου ποιότητας μπαταρίας ετησίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Το υλικό θα προέλθει από το προγραμματισμένο εργοστάσιο στο Bécancour. Η GM θέλει να χρησιμοποιήσει το νικέλιο στις καθόδους των μπαταριών Ultium της, οι οποίες παράγονται από κοινού με την LGES. Σύμφωνα με την General Motors, η ποσότητα νικελίου επαρκεί για τις μπαταρίες περίπου 350.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως.

Η GM δεν διευκρινίζει σε ποια εργοστάσια και μοντέλα θα τοποθετηθούν ακριβώς οι μπαταρίες με Vale νικέλιο – η ανακοίνωση απλώς παραθέτει όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βασίζονται στην πλατφόρμα Ultium που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, από το GMC Hummer EV έως το Chevrolet Equinox EV. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρο πού θέλει η αυτοκινητοβιομηχανία να επεξεργαστεί την πρώτη ύλη σε υλικά καθόδου: απευθείας στο εργοτάξιο στο Bécancour. Μια κοινοπραξία μεταξύ της GM και της Posco κατασκευάζει ένα αντίστοιχο εργοστάσιο εκεί.

Η Vale Canada δεν είναι η μόνη πηγή νικελίου για την GM: Τον Οκτώβριο, η αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε στον αυστραλιανό προμηθευτή υλικών μπαταριών Queensland Pacific Metals για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νικέλιο και κοβάλτιο. Στην περίπτωση αυτή, το μετάλλευμα λατερίτη νικελίου πρόκειται να εξορυχθεί στη Νέα Καληδονία και να υποβληθεί σε επεξεργασία στο Τάουνσβιλ.

Σύμφωνα με τον Deshnee Naidoo, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Vale, «νικέλιο υψηλής καθαρότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα από τα καναδικά διυλιστήρια μας» θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια της GM. “Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για την Vale Base Metals που φέρνει έναν βασικό εταίρο της GM σε αυτήν την πρώτη στο είδος του εγκατάσταση για τον Καναδά και τη Βόρεια Αμερική”, δήλωσε ο Naidoo.

Το Bécancour στην επαρχία του Κεμπέκ γίνεται όλο και περισσότερο κέντρο υλικών μπαταριών. Εκτός από το προγραμματισμένο διυλιστήριο της Vale και το εργοστάσιο υλικών καθόδου από την GM-Posco JV που ονομάζεται Ultium CAM, η BASF σχεδιάζει επίσης μια εγκατάσταση κατασκευής υλικών καθόδου στο Bécancour. Ο Καναδός παραγωγός γραφίτη Nouveau Monde Graphite (NMG) έχει ένα εργοστάσιο εκεί όπου επεξεργάζεται τον γραφίτη που εξορύσσεται στο ορυχείο Matawinie (επίσης στην επαρχία του Κεμπέκ) σε υλικό ανόδου ποιότητας μπαταρίας – για να προμηθεύει, μεταξύ άλλων, την Panasonic.

gm.com