Η Geely μπαίνει στην Aston Martin – electrive.com

Η κινεζική εταιρεία Geely ανέλαβε μερίδιο στην Aston Martin. Η επένδυσή τους αποτελεί μέρος μιας αύξησης κεφαλαίου ύψους 654 εκατομμυρίων λιρών για τη βρετανική μάρκα premium αυτοκινήτων. Σύμφωνα με μια συνοπτική δήλωση της Aston Martin, η Geely εντάσσεται σε υπάρχοντες επενδυτές όπως η Mercedes-Benz στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει γίνει νέος βασικός μέτοχος με μερίδιο 18,7%, μαζί με την Κοινοπραξία Yew Tree, η οποία κατέχει το 19% μετά την πλήρη συμμετοχή της στην έκδοση δικαιωμάτων και πρόσθετη επένδυση μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, η Geely απέκτησε το 7,6% των μετοχών της Aston Martin. Ο Lawrence Stroll, Εκτελεστικός Πρόεδρος, καλωσόρισε επίσημα την Geely και ευχαρίστησε τη Mercedes-Benz «για την επένδυσή της και την ισχυρή μακροπρόθεσμη συνεργασία που δημιουργήσαμε».

Ο Daniel Donghui Li, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Geely Holding, δήλωσε ότι πιστεύει ότι «με το καθιερωμένο ιστορικό και τις τεχνολογικές μας προσφορές, η Geely Holding μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική επιτυχία της Aston Martin. Ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε πιθανές ευκαιρίες για δέσμευση και συνεργασία με την Aston Martin καθώς συνεχίζει να εκτελεί τη στρατηγική της για την επίτευξη μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης και αυξημένης κερδοφορίας».

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία καθόρισε τη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της που ονομάζεται Racing Green. Το πρώτο plug-in υβριδικό θα είναι το υπεραυτοκίνητο Valhalla με μεσαίο κινητήρα, που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στις αρχές του 2024. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Aston Martin πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2025. Από το 2026, όλες οι νέες σειρές μοντέλων της Aston Martin θα έρχονται ηλεκτροδοτείται ως επιλογή. Ωστόσο, η Aston πρέπει ακόμα να προσδιορίσει τον βαθμό του ηλεκτρισμού – ανάλογα με τον ορισμό, ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48 volt εμπίπτει επίσης στις ηλεκτροκίνητες μονάδες κίνησης, αν και το αυτοκίνητο δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε ένα μέτρο μόνο με e-power.

Ίσως η Geely μπορεί να ωθήσει την Aston Martin προς την κατεύθυνση των πραγματικών μηδενικών εκπομπών. Η Holding κατέχει τη Smart μαζί με τη Mercedes-Benz, τη Volvo Cars και την Polestar και απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της βρετανικής κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων Lotus το 2017. Το 2018, η Geely αγόρασε το 9,7% των μετοχών της Daimler AG. Αυτό είναι όλα μαζί με τις μάρκες της στην Κίνα, και οι περισσότερες από αυτές τις μάρκες μπορούν να εμφανιστούν κοντά σε ηλεκτρικό έδαφος.

astonmartin.lagonda, zgh.com