Η Geely αδειοδοτεί την ηλεκτρική πλατφόρμα στην πολωνική αυτοκινητοβιομηχανία EMP

Η Geely υπέγραψε συμφωνία για την άδεια χρήσης της πλήρως ηλεκτρικής της αρχιτεκτονικής βιώσιμης εμπειρίας (SEA) στην ElectroMobility Poland (EMP), έναν εκκολαπτόμενο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων που υποστηρίζεται από την πολωνική κυβέρνηση.

Η EMP σχεδιάζει να αναπτύξει πολλά ηλεκτρικά μοντέλα για τη μάρκα Izera. Δύο εκθεσιακά αυτοκίνητα παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 2020. Ήδη εκείνη την εποχή, ειπώθηκε ότι τα οχήματα (ένα SUV και ένα συμπαγές αυτοκίνητο) θα βασίζονταν σε μια αγορασμένη πλατφόρμα ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς να αποκαλυφθεί ποια πλατφόρμα είχαν στο μυαλό τους οι κατασκευαστές.

Στη συνέχεια, τα πολωνικά μέσα υπέθεσαν ότι αυτό θα έπεφτε στη Volkswagen με την πλατφόρμα MEB, στην Toyota με το e-TNGA ή στη Hyundai με το νέο E-GMP. Η Geely δεν θα μπορούσε να ήταν στο ραντάρ τότε: Η κινεζική εταιρεία παρουσίασε το SEA μόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, περίπου δύο μήνες μετά τα πρωτότυπα Izera. Το Smart #1, για παράδειγμα, βασίζεται επίσης στη SEA. Το αν τα βασικά δεδομένα με την μπαταρία 66 kWh και τη μονάδα 200 kW μπορούν να μεταφερθούν στο Izera μένει να φανεί.

Ο δεδηλωμένος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιεί εξαρτήματα από Πολωνούς προμηθευτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Η EMP έχει εξασφαλίσει μόνο την άδεια κατασκευής οχημάτων με βάση το SEA, αλλά όχι την αγορά εξαρτημάτων πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι η EMP θα μπορούσε να κατασκευάσει η ίδια τα εξαρτήματα με Πολωνούς προμηθευτές, χρησιμοποιώντας μόνο τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα σχέδια σχεδιασμού της Geely.

Σύμφωνα με το Geely, το πρώτο μοντέλο της Izera που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Geely πρόκειται να είναι ένα συμπαγές SUV. Δεν είναι ακόμα σαφές σε αυτό το στάδιο εάν το όχημα θα είναι κοντά στη μελέτη που παρουσιάστηκε το 2020. Μετά το SUV, η Izera έχει σχέδια για ένα συμπαγές αυτοκίνητο και ένα station wagon. Όπως αναφέρθηκε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παράγονται σε νέο εργοστάσιο στο Jaworzno από το 2024.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων με συμμετοχή Geely έχουν χρησιμοποιήσει το SEA. Αυτό κάνει την EMP τον πρώτο τρίτο πελάτη. «Η Geely Holding είναι περήφανη που υπογράφει αυτή τη συμφωνία για την άδεια χρήσης της κορυφαίας στον κλάδο SEA αρχιτεκτονική της στο EMP», λέει ο Daniel Donghui Li, Διευθύνων Σύμβουλος του Geely Holding Group. «Η αρχιτεκτονική SEA μας θα βοηθήσει την EMP να φέρει τα καλύτερα προϊόντα στην αγορά για τους τελικούς χρήστες όσον αφορά το υλικό, το λογισμικό και την επεκτασιμότητα».

«Η αρχιτεκτονική SEA ταιριάζει απόλυτα στην ιδέα του προϊόντος Izera. Η Geely παρέχει στην EMP την υψηλότερη τεχνογνωσία του κλάδου καθώς και πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες», λέει ο Piotr Zaremba, Διευθύνων Σύμβουλος της ElectroMobility Poland. «Μακροπρόθεσμα, αυτή η τεχνολογική συνεργασία θα επιτρέψει στην EMP να ευδοκιμήσει, επιτρέποντάς μας να εμπλακούμε σε μεγάλο βαθμό με τοπικούς προμηθευτές και να εκτελέσουμε το έργο εντός του προβλεπόμενου επιχειρηματικού πλαισίου».