Η Ganfeng θα φτάσει τις 100 GWh ετήσια δυναμικότητα με δύο νέα εργοστάσια

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής λιθίου και μπαταριών Ganfeng Lithium επενδύει 15 δισεκατομμύρια γιουάν σε δύο νέα εργοστάσια μπαταριών για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 34 GWh σε περίπου 100 GWh ετησίως. Μετατρεπόμενη, η επένδυση ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σύμφωνα με αρκετά κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Η Ganfeng είναι – μετρούμενη με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς – ο μεγαλύτερος επεξεργαστής λιθίου στον κόσμο, αλλά εδώ και μερικά χρόνια επενδύει επίσης όλο και περισσότερο στην εσωτερική παραγωγή μπαταριών. Ο Ganfeng συνεχίζει τώρα αυτή τη στρατηγική. Μέσα όπως το South China Morning Post και Yicai Global αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο από τα δύο πρόσφατα προγραμματισμένα εργοστάσια με ετήσια δυναμικότητα 24 GWh πρόκειται να κατασκευαστεί στην πόλη Chongqing. Εκεί, η Ganfeng σχεδιάζει να κατασκευάσει κυψέλες LFP και NMC καθώς και πακέτα μπαταριών, λένε. Σύμφωνα με την πύλη Autonews Gasgooθα παράγονται επίσης κύτταρα στερεάς κατάστασης εκεί.

Η παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης δεν θα προκαλούσε έκπληξη, τουλάχιστον. Επίσης στο Chongqing, η Ganfeng Lithium είχε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου 10 GWh αποκλειστικά για μπαταρίες στερεάς κατάστασης τον Αύγουστο του 2022.

Το δεύτερο εργοστάσιο που ανακοινώθηκε τώρα, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 10 GWh, πρόκειται επίσης να κατασκευαστεί στην πόλη Dongguan στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία θέλει να παράγει εκεί, μεταξύ άλλων, LFP και ημι-στερεά κύτταρα.

Ωστόσο, η Ganfeng δεν θα κατασκευάσει και τα δύο εργοστάσια μόνη της. Αντίθετα, η κατασκευή θα ανατεθεί στη θυγατρική Ganfeng LiEnergy, στην οποία η Ganfeng Lithium κατέχει το 65,5%. Όσον αφορά το μεγαλύτερο από τα δύο εργοστάσια, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης διευκρινίζουν επίσης ότι ο κατασκευαστής θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία έργου με δύο τοπικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Chongqing Three Gorges Water Conservancy and Electric Power και το East Shineray Group.

Με τα δύο νέα εργοστάσια, η παραγωγική ικανότητα της Ganfeng Lithium αναμένεται να αυξηθεί συνολικά σε περίπου 100 GWh ετησίως. Ένα υπάρχον εργοστάσιο βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Xinyu στην κινεζική επαρχία Jiangxi. Από την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου σταδίου επέκτασης τον Ιανουάριο του 2022, έως δύο GWh μπαταριών στερεάς κατάστασης ετησίως και μπορούν να παραχθούν εκεί έως και επτά GWh κυψελών μπαταρίας LFP.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ganfeng ανακοίνωσε επίσης ένα μεγάλο έργο στο Yichun – επίσης στην επαρχία Jiangxi. Μια ολοκληρωμένη βάση εξόρυξης λιθίου και παραγωγής μπαταριών πρόκειται να κατασκευαστεί εκεί για 30 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Υπάρχει μιλάμε για παραγωγική ικανότητα 30 GWh ετησίως για «νέους τύπους μπαταριών ιόντων λιθίου» και παραγωγική ικανότητα 7.000 τόνων ετησίως για μέταλλα λιθίου.

yicaiglobal.com, autonews.gasgoo.com, scmp.com