Η Fisker θέλει να επεκτείνει την παραγωγή του «Ocean»

Η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων Fisker ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την παραγωγή στον κατασκευαστή Magna στο Γκρατς πέρα ​​από τις προηγουμένως προγραμματισμένες 50.000 μονάδες ετησίως από το 2024 λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος για το ηλεκτρικό SUV της Ocean. Επιπλέον, η Fisker εξετάζει την παραγωγή του Ocean στις ΗΠΑ.

Τα σχέδια των ΗΠΑ, τα οποία αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση, πιθανότατα καθοδηγούνται από την απαίτηση της αναθεωρημένης έκπτωσης φόρου των ΗΠΑ για την τελική συναρμολόγηση των αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική – τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Γκρατς δεν είναι πλέον επιλέξιμα.

Ωστόσο, η Fisker δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς είναι τα σχέδια των ΗΠΑ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εταιρεία θέλει να διατηρήσει τη δική της οργάνωση όσο το δυνατόν πιο λιτή και επομένως δεν έχει δικά της εργοστάσια. Ως εκ τούτου, ως γνωστόν, ο Ωκεανός παράγεται στο Magna της Αυστρίας. Για την αμερικανική παραγωγή του ηλεκτρικού SUV, η κατασκευή στο Foxconn στο Lordstown θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή – η Fisker ήδη συνεργάζεται με τον εργολάβο κατασκευαστή για το δεύτερο μοντέλο «Pear», το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στο εργοστάσιο στο Οχάιο. Αυτό που αντιτίθεται σε αυτό είναι ότι το Ocean βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική ηλεκτρικών οχημάτων από τη Magna. Έτσι, είναι επίσης πιθανό η καναδική εταιρεία να κατασκευάσει το Ocean for Fisker στο δικό της εργοστάσιο στη Βόρεια Αμερική.

Όσον αφορά την πιθανή αύξηση της παραγωγής στο Γκρατς, η Fisker δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία στην τρέχουσα ανακοίνωσή της. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο επικεφαλής της εταιρείας Henrik Fisker είχε εκφράσει τη βεβαιότητα σε συνέντευξή του τον Μάιο ότι η Magna θα μπορούσε να τριπλασιάσει την παραγωγή του Ocean σε 150.000 οχήματα από το 2024.

Η ειδική έκδοση «One», περιορισμένη στις 500 μονάδες για την έναρξη της παραγωγής, εξαντλήθηκε εντός 30 ημερών τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η λίστα αναμονής για ένα αντίγραφο του ειδικού μοντέλου είναι μεγαλύτερη από 1.000, σε περίπτωση που ο αρχικός αγοραστής δεν αγοράσει. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 58.000 κρατήσεις για τα μοντέλα της σειράς μη περιορισμένης χρήσης, που ισοδυναμεί με παραγωγή άνω του ενός έτους – αλλά αυτές είναι μόνο κρατήσεις και όχι δεσμευτικές συμβάσεις αγοράς.

Πρόσφατα, η Magna ολοκλήρωσε τα πρώτα 55 πρωτότυπα του Fisker Ocean, τα οποία θα υποβληθούν τώρα σε διάφορες τελικές δοκιμές πριν προγραμματιστεί η έναρξη της σειράς παραγωγής στο Γκρατς στις 17 Νοεμβρίου 2022. Τον Ιούλιο, η Fisker κατήγαγε λαθραία τον Alpay Uguz από την BMW για να επιβλέπει την παγκόσμια παραγωγή στο εκκίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να υλοποιήσει τον στόχο της να παράγει συνολικά ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα ετησίως έως το 2027.

fiskerinc.com (PDF)