Η Fastned συγκεντρώνει στρατηγική επένδυση 75 εκατ. ευρώ

Η Fastned έχει λάβει στρατηγική επένδυση 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτική τοποθέτηση από τη Schroders Capital για να επεκτείνει περαιτέρω το ευρωπαϊκό της δίκτυο ταχείας φόρτισης.

Η ιδιωτική τοποθέτηση 2.032.520 νέων αποδείξεων θεματοφύλακα αντιπροσωπεύει τον ίδιο αριθμό νέων κοινών μετοχών στο κεφάλαιο της εταιρείας. Εκδίδεται προς 36,90 ευρώ το καθένα και τοποθετείται στην Schroders Capital, η επένδυση αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 10,61 τοις εκατό.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω τη Schroders Capital ως μακροπρόθεσμο επενδυτή στη Fastned», δήλωσε ο Michiel Langezaal, Διευθύνων Σύμβουλος της Fastned. «Αυτό όχι μόνο παρέχει στη Fastned τη χρηματοδότηση για να συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυό μας, επιτρέποντάς μας να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για 1.000 σταθμούς πριν από το 2030. Σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας νέας φάσης με το μεγάλο θεσμικό βιώσιμο της Schroders Capital Ταμείο υποδομής έρχεται ως βασικός επενδυτής, έχοντας μια μακροπρόθεσμη προοπτική για τις επιχειρήσεις και τον κλάδο μας και είναι πρόθυμος να υποστηρίξει ενεργά τα αναπτυξιακά μας σχέδια».

Η ολλανδική εταιρεία αναβάθμισε πρόσφατα τις δραστηριότητές της, παρέχοντας σταθερά στοιχεία για το 3/22. Η Fastned λειτουργεί τώρα περισσότερους από 1.000 φορτιστές που τροφοδοτούν την αύξηση των εσόδων. Τα έσοδα που σχετίζονται με τη χρέωση αυξήθηκαν κατά 217% το τρίτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό ανεβάζει τον ετήσιο ρυθμό εκτέλεσης εσόδων πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, οπότε το Fastned.

Εκτός από το άνοιγμα νέων σταθμών, η Fastned επέκτεινε επίσης τους υπάρχοντες σταθμούς για να προετοιμαστεί για την αυξανόμενη ζήτηση. Ο μέσος αριθμός φορτιστών ανά σταθμό αυξήθηκε σε 4,7 στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2022, έναντι 3,8 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η εταιρεία απέκτησε 33 νέες τοποθεσίες φέτος και διαθέτει 359 τοποθεσίες. Επί του παρόντος, 20 τοποθεσίες είναι υπό κατασκευή.

«Είμαι περήφανος που λέω ότι τώρα έχουμε περισσότερους από χίλιους φορτιστές σε λειτουργία στις έξι χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», σχολίασε ο Langezaal. «Η ομάδα μας εργάζεται σκληρότερα από ποτέ για να ανοίξει περισσότερους σταθμούς: αυτή τη στιγμή έχουμε είκοσι τοποθεσίες υπό κατασκευή, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας μας».

Ο όγκος της παρεχόμενης ενέργειας αυξήθηκε κατά 149 τοις εκατό στις 13,7 GWh, ενώ ο αριθμός των διαδικασιών φόρτισης «μόνο» αυξήθηκε κατά 111 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο χρεωνόταν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια κάθε διαδικασίας φόρτισης, αντανακλώντας την τάση προς ηλεκτρονικά αυτοκίνητα με μεγαλύτερες μπαταρίες.

Η Fastned, όπως και άλλες εταιρείες, αύξησε τα τιμολόγια φέτος λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι «έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές μας για να συνεχίσουν να λειτουργούν μια βιώσιμη επιχείρηση και να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Όταν οι τιμές χονδρικής της ενέργειας σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ελπίζουμε ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε ξανά τις τιμές μας προς τα κάτω».

fastnedcharging.com (επένδυση), fastnedcharging.com (επιχειρηματικά στοιχεία)