Η Eve Energy ανακοινώνει σχέδια για 2 ακόμη εργοστάσια μπαταριών στην Κίνα

Η κινεζική κατασκευάστρια κυψελών μπαταριών Eve Energy, στους πελάτες της οποίας είναι η BMW, ετοιμάζεται να κατασκευάσει δύο νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα με ετήσια χωρητικότητα 20 και 23 γιγαβατώρες – η τελευταία θα παράγει ρητά μπαταρίες LFP.

Αλλά πρώτα, το προγραμματισμένο εργοστάσιο των 20 GWh με έναν άγνωστο ακόμη τύπο μπαταρίας λιθίου πρόκειται να κατασκευαστεί στην Jianyang, μια πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan. Σύμφωνα με την κινεζική πύλη Autonews Gasgoo, η Eve Energy θέλει να επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια γιουάν, που ισοδυναμεί με περίπου 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ, στο εργοστάσιο μπαταριών εκεί. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Jianyang πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Για λόγους συντονισμού, ο κατασκευαστής ιδρύει μια εταιρεία έργου στην πόλη με εγγεγραμμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 100 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 13,6 εκατομμύρια ευρώ), συνεχίζει η έκθεση. Και: Όλη η κατασκευή θα γίνει σε μία φάση. Η πύλη αναφέρει μια επίσημη ανακοίνωση της Eve Energy ως πηγή της, ο πυρήνας της οποίας είναι μια επιδιωκόμενη συμφωνία με την κυβέρνηση Jianyang για το εν λόγω έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Yicai Global, το εργοστάσιο των 23 GWh πρόκειται να κατασκευαστεί στο Qujing στη νότια κινεζική επαρχία Yunnan εντός 18 μηνών. Το ποσό της επένδυσης αναφέρεται σε 5,5 δισεκατομμύρια γιουάν, που ισοδυναμεί με περίπου 748 εκατομμύρια ευρώ. Ο τύπος της μπαταρίας καθορίζεται εδώ: Σύμφωνα με αυτό, οι κυλινδρικές μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου θα παράγονται στο Qujing. Η κατασκευή του εργοστασίου πρόκειται να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης. Yicai Global βασίζει αυτές τις πληροφορίες σε επίσημη ανακοίνωση της Eve Energy.

Ο κινέζος κατασκευαστής μπαταριών μόλις πρόσφατα είχε ανοίξει ένα μεγάλο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Huizhou στην κινεζική επαρχία Guangdong. Η Huizhou είναι επίσης η έδρα της εταιρείας. Ο Κινέζος κατασκευαστής έγινε γνωστός στη χώρα μας πέρυσι κυρίως μέσω σύμβασης που υπέγραψε η BMW: Η Eve Energy επιλέχθηκε ως ένας από τους προμηθευτές για τις στρογγυλές κυψέλες που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία αυτοκινήτων στα μελλοντικά της ηλεκτρικά μοντέλα της Νέας Κατηγορίας. Οι άλλοι επιβεβαιωμένοι προμηθευτές είναι η CATL και η Envision AESC.

Για την τρέχουσα γενιά κυψελών της, η Eve Energy επεκτείνει αυτήν τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική της ικανότητα στην Κίνα. Εκτός από τα νέα εργοστάσια που αναφέρονται παραπάνω, προγραμματίζονται ή υπό κατασκευή και άλλα εργοστάσια στο Chengdu, το Yuxi και το Jingmen. Δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ένα αποκλειστικό εργοστάσιο για τη BMW βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά τα νέα κτίρια. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της BMW τον Σεπτέμβριο, η Eve Energy έχει ανατεθεί να κατασκευάσει δύο εργοστάσια. Η BMW δεν διευκρίνισε τότε αν θα κατασκευαστούν εντός ή εκτός Κίνας. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι όλοι οι προμηθευτές μαζί πρέπει να καλύπτουν τις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Κίνας τοπικά.

Ωστόσο, λόγω της ισχυρής επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα, είναι πιθανό η BMW και η Eve Energy να σχεδιάζουν τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στην Κίνα. Για λόγους πληρότητας, η Eve Energy συνδέεται επίσης με την ουγγρική πόλη Debrecen. Σύμφωνα με αναφορές από τα τέλη Μαρτίου 2022, η Eve Energy υπέγραψε μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων με τον τοπικό δήμο για την απόκτηση 45 εκταρίων σε μια βιομηχανική περιοχή για την κατασκευή μονάδας για την παραγωγή κυλινδρικών κυψελών. Από τότε, όμως, δεν έχει ακουστεί τίποτα περισσότερο γι’ αυτό.

autonews.gasgoo.com, yicaiglobal.com