Η EKPO Fuel Cell εγκαινιάζει κινεζική θυγατρική

Η EKPO Fuel Cell Technologies, η κοινοπραξία κυψελών καυσίμου μεταξύ της ElringKlinger και της Plastic Omnium, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κίνα ιδρύοντας μια κινεζική θυγατρική. Στόχος είναι να κατασκευαστούν οι πρώτες στοίβες στην πόλη Suzhou πριν από το τέλος του έτους.

Η θυγατρική θα λειτουργεί με την επωνυμία EKPO China και θα βρίσκεται στην πόλη Suzhou, δυτικά της Σαγκάης. Η εταιρεία λέει ότι επενδύει ένα μεσαίο μονοψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ στην τοποθεσία εκεί ως πρώτο βήμα. Η πρόθεση της startup είναι να αναπτύξει περαιτέρω την κινεζική αγορά κυψελών καυσίμου, σύμφωνα με συνοδευτικό δελτίο τύπου.

Η κοινοπραξία FC είχε ήδη στρέψει την προσοχή της στην Άπω Ανατολή στα τέλη του 2021: εκείνη την εποχή, η EKPO συνήψε συνεργασία με τον γερμανο-κινεζικό ολοκληρωμένο σύστημα DR Powertrain System για την ανάπτυξη συστημάτων κυψελών καυσίμου με στοίβες EKPO για την κινεζική αγορά . Ακόμη και εκείνη την εποχή, ο μέτοχος της EKPO ElringKlinger ανέφερε ότι η κινεζική τοποθεσία της EKPO στο Suzhou, με την εγγύτητά της στη Σαγκάη, θα λειτουργούσε ως κόμβος για περαιτέρω δραστηριότητες της FC στην Ασία.

Με την έναρξη λειτουργίας της θυγατρικής και τη συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εισαγωγή επιδοτήσεων, η επιχειρηματική στρατηγική της κοινοπραξίας εκδηλώνεται. «Η Κίνα είναι μια βασική μελλοντική αγορά για την ΕΚΠΟ. Η κορυφαία τεχνολογία stack μας στην αγορά προσφέρει προϊόντα υψηλής απόδοσης και συμβάλλει αποφασιστικά στη βιώσιμη κινητικότητα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο», λέει ο Gernot Stellberger, ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους της EKPO. Η σχεδιαζόμενη βάση είναι το λογικό επόμενο βήμα για τη δημιουργία τοπικής αξίας στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου στην Κίνα. «Ο στόχος είναι να κατασκευαστούν οι πρώτες στοίβες στο Suzhou πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

Η εγκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας στο Suzhou ακολουθεί την εγκατάσταση μιας βάσης δοκιμών κυψελών καυσίμου στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επένδυση πολλών εκατομμυρίων στην τοποθεσία βασίστηκε σε «πολύ θετικά σχόλια από πολλά επιτυχημένα έργα κυψελών καυσίμου με ντόπιους πελάτες».

Η ΕΚΠΟ αυτοχαρακτηρίζεται ως προμηθευτής πλήρους γκάμας στοίβων και εξαρτημάτων κυψελών καυσίμου με έμφαση στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων. Η κοινοπραξία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με την ElringKlinger να κατέχει το 60% των μετοχών και τη γαλλική εταιρεία Plastic Omnium το 40% της εταιρείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας της εταιρείας, η κοινοπραξία έχει αυτή τη στιγμή παραγωγική δυναμικότητα έως και 10.000 στοίβες ετησίως, η οποία πρόκειται να «επεκταθεί σταδιακά σύμφωνα με το βιβλίο παραγγελιών».

Με αναφορά από την Cora Werwitzke, Γαλλία.

ekpo-fuelcell.com