Η Dürr προμηθεύει μηχανήματα μπαταριών για την CATL

Ο κατασκευαστής μηχανημάτων και εγκαταστάσεων Dürr έλαβε παραγγελία από την CATL για το εργοστάσιο μπαταριών που κατασκευάζεται επί του παρόντος στο Arnstadt της Γερμανίας. Η εταιρεία θα παρέχει στο εργοστάσιο μια «καινοτόμο τεχνολογία για τη βιώσιμη παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου».

Η παραγγελία περιλαμβάνει πολλά εργοστάσια με μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία για την ανάκτηση διαλυτών στην παραγωγή, σύμφωνα με τον Γερμανό κατασκευαστή φυτών. Σύμφωνα με τον Dürr, αυτό μπορεί να αποφύγει αρκετές δεκάδες χιλιάδες τόνους CO2 ετησίως και ο διαλύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Λέγεται ότι η «τεχνολογία Sorpt.X LC» της Dürr, μαζί με την απόσταξη, καθιστά δυνατή την επαναχρησιμοποίηση του 95 % του ανακτημένου διαλύτη στην απαιτούμενη ποιότητα. Η CATL θα εγκαταστήσει αρκετές γραμμές επίστρωσης στο εργοστάσιο του Arnstadt, καθεμία από τις οποίες θα έχει το δικό της σύστημα ανάκτησης διαλυτών Dürr.

Οι γραμμές επίστρωσης θα παράγουν τις κάθοδοι και τις ανόδους για την επακόλουθη παραγωγή μπαταριών. Για το σκοπό αυτό, τα υλικά αναμιγνύονται σε μορφή σκόνης στην επιθυμητή σύνθεση – για την κάθοδο NCM μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, για παράδειγμα, λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο. Για να εφαρμοστεί αυτό το μείγμα αραιά στο φύλλο αλουμινίου ή χαλκού, τα ενεργά υλικά αναμιγνύονται με τον διαλύτη Ν-μεθυλ-2-πυρρολιδόνη (NMP) και άλλα πρόσθετα για να σχηματιστεί μια πάστα, γνωστή στη βιομηχανία ως πολτός. Αυτός ο πολτός στη συνέχεια εφαρμόζεται στη μεμβράνη φορέα και στεγνώνει αμέσως σε μεγάλους φούρνους – ο διαλύτης, που χρειάζεται μόνο για αυτό το στάδιο παραγωγής, εξατμίζεται και φιλτράρεται από τον αέρα εξαγωγής από τα συστήματα Dürr. Η NMP δηλώνεται ως επικίνδυνη ουσία και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή, λέει ο Dürr.

Η Dürr μόλις τώρα δημοσιοποιεί τη συμφωνία CATL μέσω ανακοίνωσης – αλλά όπως λέει η δήλωση, η παραγγελία ελήφθη «νωρίτερα μέσα στο έτος». Κατά τη διάρκεια της ισχυρής επέκτασης των δυνατοτήτων παραγωγής μπαταριών (ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), η Dürr ελπίζει σε περαιτέρω παραγγελίες για τον επιχειρηματικό της τομέα παραγωγής μπαταριών. Νέος πελάτης CATL κατασκευάζει επίσης ένα άλλο εργοστάσιο κυψελών στην Ευρώπη στο Debrecen της Ουγγαρίας.

«Με την CATL αποκτήσαμε έναν ακόμη πελάτη στην ανερχόμενη αγορά της τεχνολογίας παραγωγής μπαταριών. Η τεχνολογία μας θα συμβάλει σημαντικά στο να βοηθήσει την CATL να παράγει τα ηλεκτρόδιά της με τρόπο βιώσιμο και οικονομικό», λέει ο Jochen Weyrauch, Διευθύνων Σύμβουλος της Dürr AG. «Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία μπαταρίας για να επικρατήσει η ηλεκτροκίνηση. Αυτό οδηγεί στην κατασκευή νέων εργοστασίων μπαταριών, ειδικά στην Ευρώπη. Οι διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιούν αυτές παίζουν τελικά κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό του μεγέθους του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός ηλεκτρικού οχήματος».

durr.com