Η Drako Motors παρουσιάζει το ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο με ισχύ σχεδόν 1.500 kW

Η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Drako Motors παρουσίασε ένα ηλεκτρικό SUV σχεδόν 1,5 μεγαβάτ με πόρτες gullwing στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Αλλά όχι μόνο είναι τεράστια η ισχύς κίνησης, αλλά η εταιρεία υπόσχεται επίσης υψηλή ικανότητα φόρτισης.

Τροφοδοτούμενο από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και με εκτιμώμενη αυτονομία EPA 675 χιλιομέτρων, το Drako Dragon λέγεται ότι μπορεί να σπριντ από στάση στα 60 mph σε 1,9 δευτερόλεπτα και να είναι πάνω από 320 km/h γρήγορο. Ο ισχυρός δίσκος λέγεται ότι είναι μια εσωτερική εξέλιξη που ονομάζεται “Drako DriveOS Quad Motor Powertrain”.

Ωστόσο, η Drako δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την μπαταρία – ούτε σχετικά με τη χημεία κυψέλης που χρησιμοποιείται ούτε το επίπεδο τάσης ή το εγκατεστημένο ενεργειακό περιεχόμενο. Δεδομένου ότι ένα παρόμοιου μεγέθους αλλά σημαντικά πιο αδύναμο Lotus Eletre με 112 kWh επιτυγχάνει 490 χιλιόμετρα στο λιγότερο απαιτητικό WLTP, το Dragon θα πρέπει να εξοπλιστεί με πολύ μεγαλύτερη μπαταρία για 675 χιλιόμετρα σύμφωνα με το πρότυπο EPA. Μια άλλη συγκριτική αξία: η πολύ πιο αεροδυναμική Mercedes EQS 450+ έχει προδιαγραφή EPA 563 χιλιομέτρων – με 107,8 kWh.

Στα τεχνικά δεδομένα, ο Drako δηλώνει κάπως κρυπτικά μια «ικανότητα 500 kW» για γρήγορη φόρτιση. Αυτή η διατύπωση δεν επιβεβαιώνει ρητά εάν η μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης DC είναι στην πραγματικότητα 500 kW. Εάν το ρεύμα 500 αμπέρ ληφθούν ως μέγιστο ρεύμα φόρτισης, η τάση της μπαταρίας πρέπει να είναι 1.000 βολτ.

Ωστόσο, InsideEVs έχει μάθει ότι το Dragon μπορεί να φορτιστεί στο 80 τοις εκατό σε μόλις δέκα λεπτά. Ακόμη και με σταθερή ισχύ 500 kW, μόνο 83 kWh θα μεταφερόταν σε δέκα λεπτά. Εάν αυτές οι 83 kWh αντιστοιχούν στη διαδρομή φόρτισης από δέκα έως 80 τοις εκατό, το 100 τοις εκατό θα ήταν 118,5 kWh. Δεδομένου ότι μια σταθερή ισχύς φόρτισης 500 kW είναι πολύ απίθανη, η μπαταρία είναι πιθανό να είναι μικρότερη. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η απόδοση της μετάδοσης κίνησης είναι πολύ πάνω από το τρέχον πρότυπο της αγοράς – αλλά ένα SUV 1.500 kW με βάρος χωρίς φορτίο 2,3 τόνων είναι απίθανο να είναι θαύμα απόδοσης. Οπότε οι πληροφορίες για τον δεκάλεπτο χρόνο φόρτισης φαίνονται απίθανες.

Η βασική τιμή για το ηλεκτρικό υπερ-SUV, για το οποίο μπορείτε να κάνετε κράτηση τώρα, είναι 290.000 δολάρια ΗΠΑ. Η Drako Motors σχεδιάζει να παράγει 5.000 μονάδες του Dragon ετησίως. Η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι πιο ρεαλιστικές από εκείνες σχετικά με τη σειρά EPA ή την ικανότητα φόρτισης.

insideevs.com, carscoops.com, drakomotors.com (PDF)