Η Dongfeng Peugeot Citroën χρησιμοποιεί την αλλαγή μπαταρίας CATL

Ο κινεζικός κατασκευαστής μπαταριών CATL έχει υπογράψει την Dongfeng Peugeot Citroën Automobile, μια κοινοπραξία, ως άλλος συνεργάτης αυτοκινήτων για την επιχείρηση ανταλλαγής μπαταριών Evogo.

Συγκεκριμένα, μια έκδοση του σεντάν Dongfeng Fukang ES600 εξοπλισμένη για αλλαγή μπαταριών θα προσφερθεί τον επόμενο μήνα, με στόχο την αστική αγορά της καμπίνας και της οδήγησης. Το ηλεκτρικό σεντάν αναμένεται να έχει αυτονομία 410 χιλιομέτρων (πιθανώς στον κινεζικό κύκλο δοκιμών CLTC).

Το σύστημα Evogo βασίζεται σε μπαταρίες μονάδων που ονομάζονται «Choco-SEB». Το SEB σημαίνει Swapping Electric Block και το «Choco» προορίζεται να αναφέρεται στην εμφάνιση του SEB, που θυμίζει κάπως μια πλάκα σοκολάτας. Χάρη στην τεχνολογία cell-to-pack της CATL, ένα από αυτά τα μπλοκ λέγεται ότι επιτρέπει εμβέλεια έως και 200 ​​χιλιομέτρων – επομένως το ES600 πιθανότατα χρησιμοποιεί δύο από αυτά τα «Choco-SEB» για απόσταση 410 χιλιομέτρων.

Το Dongfeng Fukang ES600 δεν είναι ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο: τεχνικά, βασίζεται στο Peugeot 408, ένα σεντάν εσωτερικής καύσης που πωλείται στην Κίνα από το 2014 – το μοντέλο δεν πρέπει να συγχέεται με το νέο 408, το οποίο η Peugeot έχει αποκαλυφθεί ως crossover sedan. Εκτός από μια κλειστή μάσκα ψυγείου (συμπεριλαμβανομένης μιας πρίζας φόρτισης), το ES600 δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από το παλιό μοντέλο της Peugeot. Μόνο κάτω από το καπό είναι νέα η τεχνολογία κίνησης.

Η αλλαγή μπαταρίας λέγεται ότι διαρκεί μόνο τρία λεπτά. Ως εσωτερική πηγή CATL που υποδεικνύεται στην πύλη Yicai Globalοι τελικές δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη για να ταιριάξουν το όχημα και τους σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών.

Η CATL είχε αποκαλύψει τη λύση εναλλαγής μπαταριών Evogo τον Ιανουάριο του 2022 και ανακοίνωσε τον πρώτο συνεργάτη της για αυτοκίνητα με την Aiways τον Απρίλιο. Τον Οκτώβριο, η CATL δημιούργησε μια κοινοπραξία με την αυτοκινητοβιομηχανία SAIC και τις εταιρείες πετρελαίου Sinopec και China National Petroleum για να προωθήσει τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν. Η SAIC σχεδιάζει να παράγει επαρκή οχήματα με πολλές μάρκες ταυτόχρονα.