Η Cylib εξασφαλίζει χρηματοδότηση σπόρων για πιο πράσινη ανακύκλωση μπαταριών

Στη Γερμανία, η Cylib GmbH, που αποσπάστηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen, είναι μια start-up για ολιστική ανακύκλωση μπαταριών. Η εταιρεία έχει λάβει 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση σπόρων για να καταστήσει την ανακύκλωση των μπαταριών ιόντων λιθίου πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον.

Στο επίκεντρο της μελλοντικής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Cylib βρίσκεται μια ιδιόκτητη, βιώσιμη μέθοδος ανακύκλωσης που η startup λέει ότι είναι ικανή να ανακτήσει όλα τα υλικά από μια μπαταρία ιόντων λιθίου με «πρωτοφανή απόδοση και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον».

Η νέα εταιρεία επισημαίνει ότι οι συμβατικές διαδικασίες ανακύκλωσης έχουν βαρύ οικολογικό αποτύπωμα, παράγουν σημαντικές ποσότητες CO2 στις διαδικασίες ανακύκλωσης και απαιτούν την εκτεταμένη χρήση χημικών. Η Cylib λέει ότι αυτό καθιστά τις περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες ανίκανες να ανταποκριθούν στις στοχευμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις της ΕΕ. Η Cylib ισχυρίζεται ότι έχει βρει έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιήσει το CO2 που εκπέμπεται στις διαδικασίες ανακύκλωσης και να εξαλείψει την ανάγκη για χημικά για την ανάκτηση λιθίου και γραφίτη. Η Cylib το αποκαλεί “πράσινη ανακύκλωση μπαταριών”. Στην ιστοσελίδα της, η startup κάνει λόγο για αποτελεσματικότητα ανακύκλωσης της μεθόδου της πάνω από 90%.

Με το αρχικό κεφάλαιο από τον κύκλο σποράς, η Cylib σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο στο Άαχεν για να βιομηχανοποιήσει τις διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια με συνεργάτες από διαφορετικούς τομείς.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για στρατηγικές συνεργασίες. Αυτά περιλαμβάνουν ΚΑΕ αυτοκινήτων, παραγωγούς κυψελών και προμηθευτές πρώτων υλών», λέει ο συνιδρυτής και COO Dr Gideon Schwich.

Στους επενδυτές περιλαμβάνονται οι Vsquared Ventures και Speedinvest, καθώς και ο Lawrence Leuschner από την Blue Impact Ventures (επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Tier Mobility), ο ιδρυτής της Lieferando Kai Hansen, οι ιδρυτές της Customcells Torge Thönnessen και Leopold König, ο ιδρυτής Silexica, Maximilian Odelbout, και ο ιδρυτής της Silexica, Maximilian Odelbout, στο Lilium.

Το spin-off της Cylib GmbH πραγματοποιήθηκε φέτος. Επικεφαλής της εταιρείας είναι η CEO Lilian Schwich, ο CTO Paul Sabarny και ο διευθύνων σύμβουλος Gideon Schwich. Η Lilian Schwich και ο Paul Sabarny συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της ομάδας ανακύκλωσης μπαταριών στο IME του Πανεπιστημίου RWTH Aachen, ένα ινστιτούτο που ασχολείται με την τεχνολογία μεταλλουργικών διεργασιών και την ανακύκλωση μετάλλων. Οι τρεις ιδρυτές είναι πλέον αποφασισμένοι να βιομηχανοποιήσουν τις διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί από τον όμιλο εδώ και αρκετά χρόνια.

«Η σημερινή παραγωγή μπαταριών δεν είναι πράσινη. Με τη διαδικασία ανακύκλωσής μας, επιτρέπουμε τη μελλοντική παραγωγή βιώσιμων στοιχείων μπαταρίας», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος Lilian Schwich. «Για την τεράστια ποσότητα μπαταριών που θα απαιτηθούν για την ηλεκτροκίνηση στο μέλλον, απαιτείται κυκλική οικονομία. Η ολιστική προσέγγισή μας στην ανακύκλωση βοηθά στην προστασία των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και του κλίματος όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πληροφορίες μέσω email, cylib.de