Η Cellforce σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής μπαταριών

Ο Όμιλος Cellforce, η κοινοπραξία μπαταριών μεταξύ της Porsche και της Customcells, έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής του κοντά στο Reutlingen-Kirchentellinsfurt. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε επίσης ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να δεκαπλασιαστεί.

Η Cellforce απέκτησε την περιοχή των 28.151 τετραγωνικών μέτρων εκεί πέρυσι. Η εταιρεία αρχικά θα αναπτύξει και θα παράγει κυψέλες θήκης ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης για ειδικές εφαρμογές αυτοκινήτων εκεί. Για να ξεκινήσει το 2024, η μονάδα παραγωγής πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία με αρχική ισχύ τουλάχιστον 100 MWh ετησίως.

Το νέο είναι η ανακοίνωση ότι η χωρητικότητα θα επεκταθεί στη συνέχεια σε τουλάχιστον 1 GWh. Αυτό αντιστοιχεί σε στοιχεία μπαταρίας υψηλής απόδοσης για περίπου 10.000 οχήματα. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε θα ολοκληρωθεί η επέκταση. Ούτε αναφέρει το υπόβαθρο των σχεδίων επέκτασης – πρόκειται κυρίως για τον θεμέλιο λίθο που έχει τώρα μπει.

«Η επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τη γερμανική ανάπτυξη καθώς και τον χώρο παραγωγής και να φέρουμε μια νέα τεχνολογία στο παγκόσμιο προσκήνιο της ανάπτυξης της κυτταρικής χημείας», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cellforce, Markus Gräf. «Αποφασίσαμε επίσης να βασιστούμε στις συνεργασίες και την ευρωπαϊκή τεχνολογία από την πλευρά της παραγωγής. Με τους Mühlbauer, Dürr, Coperion, Saueressig, Kampf, PEC και τον γείτονά μας Manz, δίνουμε επίσης ένα παράδειγμα εδώ – ότι εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας».

Η Cellforce και ο συνεργάτης παραγωγής Dürr ανέθεσαν ένα νέο εργοστάσιο επίστρωσης ηλεκτροδίων στις αρχές Οκτωβρίου – το εργοστάσιο εξακολουθεί να βρίσκεται στην τοποθεσία του Dürr στο Bietigheim-Bissingen, αλλά πρόκειται να μετακομίσει στο εργοστάσιο της Cellforce στο Reutlingen-Kirchentellinsfurt στο μέλλον.

Στην τελετή θεμελίωσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Porsche, Lutz Meschke, επανέλαβε τη γνωστή μάντρα του κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων ότι η μπαταρία είναι ο «θάλαμος καύσης του μέλλοντος. «Ως κατασκευαστής πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων και σπορ αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, θέλουμε να είμαστε μεταξύ των ηγετών στον παγκόσμιο διαγωνισμό για την κυψέλη μπαταρίας με τις καλύτερες επιδόσεις», δήλωσε ο Meschke. Ο Dirk Abendroth, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Customcells, πρόσθεσε: «Μας τιμά που η Porsche βασίστηκε σε εμάς εδώ ως πάροχο ιδεών και ως συνεργάτη – γιατί μας δείχνει επίσης ότι η προσέγγισή μας, η εξειδίκευσή μας και το επιχειρηματικό μας μοντέλο λειτουργούν».

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης χρηματοδοτούν το έργο με περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 17 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κράτος.

cellforcegroup.com