Η Cellforce ολοκληρώνει τη διαδικασία παραγωγής για την επίστρωση ηλεκτροδίων

Ο Όμιλος Cellforce, η κοινοπραξία μεταξύ της Porsche και της Customcells, λέει ότι έχει δημιουργήσει με επιτυχία τη διαδικασία παραγωγής σειράς για την επίστρωση των ηλεκτροδίων της τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στη διαδικασία, η Cellforce βασίστηκε στη στενή συνεργασία με τον κατασκευαστή μηχανημάτων και εγκαταστάσεων Dürr.

Σύμφωνα με την Cellforce, η κοινοπραξία μπαταριών θα χρησιμοποιεί στο μέλλον μια ειδική διαδικασία από την Dürr που επιτρέπει την ταυτόχρονη επίστρωση και των δύο πλευρών του ηλεκτροδίου. Το προφανές πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών διεργασιών, στις οποίες το υλικό ανόδου και καθόδου εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές του φύλλου μεταφοράς διαδοχικά, είναι φυσικά ο μικρότερος χρόνος διεργασίας. Ωστόσο, η Cellforce ισχυρίζεται επίσης ότι «η ακρίβεια και η ποιότητα μπορούν να αυξηθούν σημαντικά» σε σύγκριση με τη συνήθη διαδικασία.

Μια αντίστοιχη γραμμή επίστρωσης έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία στο Bietigheim-Bissingen. Οι συνεργάτες εργάστηκαν μαζί για αρκετούς μήνες στο εργοστάσιο της Dürr για να εφαρμόσουν τη διαδικασία σε μια σειρά παραγωγής – επομένως δεν είναι πλέον ένα μικρό πρωτότυπο. Η Cellforce είχε ήδη παραγγείλει τον εξοπλισμό από την Dürr πριν ληφθεί η τελική απόφαση τοποθεσίας.

«Για εμάς, ήταν σημαντικό ότι η Dürr, ως τεχνολογικός συνεργάτης μας, μπορούσε να δράσει γρήγορα και να κάνει δυνατές προσαρμογές άμεσα», λέει ο Markus Woland, Διευθυντής Επιχειρήσεων στον Όμιλο Cellforce. “Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτήν την ιδιόκτητη προσέγγιση Cellforce, η οποία αύξησε σημαντικά την ταχύτητα ανάπτυξης της διαδικασίας επίστρωσής μας και μας επιτρέπει να χτίσουμε κοινή γνώση σε πρώιμο στάδιο.”

Αυτή η τεχνολογία επίστρωσης δεν προέρχεται ιστορικά από την ίδια την Dürr, αλλά αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Dürr στις ΗΠΑ, Megtec, η οποία εξαγοράστηκε το 2018. «Έχουμε μια ειδική τεχνολογία που επιτρέπει στον Όμιλο Cellforce να κατασκευάζει κυψέλες υψηλών επιδόσεων κορυφαίας ποιότητας – και για να το κάνουμε αυτό με μια εξαιρετικά αποδοτική και βιώσιμη διαδικασία παραγωγής», λέει ο Jochen Weyrauch, Διευθύνων Σύμβουλος της Dürr AG. «Δουλεύοντας απευθείας με τον Όμιλο Cellforce, μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την τεχνολογία με τις ανάγκες τους και έτσι να τους υποστηρίξουμε στη μελλοντική ανάπτυξη και παραγωγή κυψελών υψηλής απόδοσης με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα».

Ωστόσο, το εργοστάσιο επίστρωσης από το Bietigheim-Bissingen θα μετακινηθεί ξανά: η Cellforce κατασκευάζει το εργοστάσιο κυψελών 500 MWh στο βιομηχανικό πάρκο Reutlingen-Kirchentellinsfurt. Μετά την ολοκλήρωση, οι διαδικασίες παραγωγής που έχουν δημιουργηθεί στο Dürr θα αναληφθούν απευθείας. Ο κατασκευαστής του εργοστασίου θα παρέχει επίσης εξοπλισμό για τον καθαρισμό του αέρα εξαγωγής και την ανάκτηση άνω του 99 τοις εκατό των διαλυτών που χρησιμοποιούνται για το εργοστάσιο κυψελών.

cellforcegroup.com