Η BYD ανακοινώνει σχέδια για ορυχείο λιθίου και παραγωγή μπαταριών στο Yichun

Η BYD σχεδιάζει να επενδύσει 28,5 δισεκατομμύρια γιουάν (4,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ένα εργοστάσιο μπαταριών και ένα έργο εξόρυξης στο Yichun στην επαρχία Jiangxi της Κίνας. Αυτό προβλέπεται σε συμφωνία-πλαίσιο που έχει υπογραφεί τώρα με την κυβέρνηση της πόλης.

Το εργοστάσιο μπαταριών πρόκειται να σχεδιαστεί για ετήσια χωρητικότητα 30 GWh. Το έργο εξόρυξης θα επιτρέψει στην BYD να παράγει 100.000 τόνους λιθίου ετησίως. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ερευνών αγοράς Έρευνα SNE, η BYD ήταν ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών EV στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2022, με παραγωγή 24,0 GWh κυψελών μπαταριών. Με το νέο εργοστάσιο στο Yichun και το εργοστάσιο που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στο Shaoxing, η BYD επεκτείνει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.

Η BYD χρησιμοποιεί κυρίως μπαταρίες LFP που παράγονται στο εσωτερικό της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της με μπαταρία, στα υβριδικά plug-in και στα ηλεκτρικά λεωφορεία της. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή μπαταριών υπερβαίνει τις ανάγκες της ίδιας της BYD, επομένως η BYD προμηθεύει επίσης την μπαταρία λεπίδων της σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο πιο διάσημος πελάτης είναι η Tesla, η οποία θα εγκαταστήσει κυψέλες BYD στο Giga Berlin στο Grünheide, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

Το έργο καθιστά την BYD τον τρίτο κατασκευαστή μπαταριών που παράγει ή σχεδιάζει να παράγει στο Yichun, μετά τον γίγαντα της βιομηχανίας CATL και την Gotion High-Tech. Για την CATL, επίσης, το έργο Yichun περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή μπαταριών αλλά και την εξόρυξη πρώτων υλών στις εγκαταστάσεις. Τον Απρίλιο, η CATL είχε αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης για ένα ορυχείο λιθίου.

Όσον αφορά την προγραμματισμένη χωρητικότητα στο Yichun, η BYD βρίσκεται μεταξύ CATL και Gotion. Η συμφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της CATL προβλέπει έως και 50 GWh, ενώ η μονάδα Gotion, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις 30 Μαΐου, έχει χωρητικότητα δέκα GWh. Ωστόσο, το Gotion θέλει επίσης να επεκταθεί έως και 30 GWh.

cnevpost.com, gasgoo.com