Η BorgWarner εξαγοράζει την ελβετική εταιρεία μηχανικών DriveTek

Ο αμερικανικός προμηθευτής αυτοκινήτων BorgWarner εξαγόρασε την DriveTek AG από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Η ελβετική εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες μηχανικής και ανάπτυξης προϊόντων για μετατροπείς, λύσεις ηλεκτροκίνησης και ηλεκτρονικά ισχύος. Η συναλλαγή ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια CHF.

Οι αρμοδιότητες της DriveTek περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών μηχανών ισχύος, τη μηχανική συστημάτων και το λογισμικό ελέγχου, σύμφωνα με την BorgWarner. Η Drivetek εξυπηρετεί πελάτες στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών, της αεροπορίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας. Επιπλέον, η εταιρεία ανέπτυξε εξειδικευμένους μετατροπείς για ηλεκτροκίνητες στροβιλομηχανές υψηλής ταχύτητας, στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός κινητήρας στον στρόβιλο του συμπιεστή για να αποφευχθεί η «υστερία στροβίλου», για παράδειγμα, και να αυξηθεί η απόδοση της μετάδοσης κίνησης.

«Η Drivetek είναι ένας σημαντικός συνεργάτης με την BorgWarner στην επιχείρησή μας με κρατήσεις eFan, με το πρώτο μας βραβείο πελάτη να ανακοινώνεται τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Frédéric Lissalde, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BorgWarner. «Η εισαγωγή της ταλαντούχας ομάδας της Drivetek στο εσωτερικό είναι μια επένδυση που αυξάνει τις δυνατότητές μας ηλεκτρονικών ισχύος σε βοηθητικούς μετατροπείς, οι οποίοι αναμένουμε να επιταχύνουν την ανάπτυξη της επιχείρησής μας υψηλής τάσης eFan».

Εδώ οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν. Το σύστημα 40 kW αποτελείται από ανεμιστήρα, ηλεκτροκινητήρα και μετατροπέα και τοποθετείται σε φορτηγά βαρέως τύπου και μεγάλων αποστάσεων με ηλεκτρική μπαταρία. Οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών φορτηγών έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση, καθώς συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως ανεμιστήρες και συμπιεστές κλιματισμού δεν ήταν διαθέσιμα με τις τυπικές απαιτήσεις φορτηγών. Μέχρι στιγμής, τα ανταλλακτικά που διατίθενται στην αγορά σχεδιάστηκαν για τους χρόνους λειτουργίας των επιβατικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι ακίνητα κατά μέσο όρο 23 ώρες την ημέρα. Ένα φορτηγό είναι στο δρόμο πολλές ώρες την ημέρα και έτσι έχει πολλές περισσότερες ώρες λειτουργίας το χρόνο. Δεδομένων αυτών των χρόνων λειτουργίας, τα εξαρτήματα σύμφωνα με τα πρότυπα του αυτοκινήτου θα φθαρούν πολύ γρήγορα – είτε πρόκειται για συμπιεστή για το σύστημα κλιματισμού της καμπίνας είτε, όπως στην περίπτωση του eFan υψηλής τάσης, για τη θερμική διαχείριση της μπαταρίας.

Η συναλλαγή έχει εταιρική αξία έως 35 εκατομμύρια CHF, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια CHF παραδόθηκαν στο κλείσιμο. Η BorgWarner θα μπορούσε να πληρώσει επιπλέον 10 εκατομμύρια CHF σε ενδεχόμενες πληρωμές τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εξαγορά του προμηθευτή των ΗΠΑ στον τομέα eMobility. Πέρυσι, η BorgWarner εξαγόρασε περίφημα τον Γερμανό κατασκευαστή συστημάτων μπαταριών Akasol. Το 2020, η εξαγορά του αμερικανικού ανταγωνιστή Delphi ολοκληρώθηκε επίσης – εν μέρει λόγω της τεχνογνωσίας της Delphi στα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρονικά ισχύος.

Με αναφορά του Sebastian Schaal, Γερμανία.

borgwarner.com