Η BMW σχεδιάζει ηλεκτρικό σεντάν και SUV για το «Neue Klasse»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse, αποκάλυψε ορισμένες νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βασίζεται στη Νέα Κατηγορία που σχεδιάζεται από το 2025 κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την εξαμηνιαία έκθεση του ομίλου. Ο Zipse σχολίασε επίσης τα μελλοντικά σχέδια οδήγησης.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η BMW σχεδίαζε ένα μοντέλο στην κατηγορία της Σειρά 3 βασισμένο στη Νέα Κατηγορία – αυτό είχε πει η Zipse τον Μάιο όταν ανακοίνωσε τα επιχειρηματικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο. Αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς ως επιβεβαίωση ενός ηλεκτρικού σεντάν, αλλά λόγω της ανοιχτής διατύπωσης θα μπορούσε επίσης να ήταν ένα ηλεκτρικό SUV σε μέγεθος Σειρά 3 – ως αντικατάσταση ή συμπλήρωμα για το iX3, το οποίο όπως είναι γνωστό εξακολουθεί να βασίζεται σε την πλατφόρμα του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τώρα είναι ξεκάθαρο: η BMW σχεδιάζει και τα δύο. Όπως ανακοίνωσε τώρα η Zipse, θα υπάρχει επίσης ένα «σπορ SUV» στο λανσάρισμα μαζί με το ηλεκτρικό σεντάν στην κατηγορία της Σειράς 3. Η Zipse υπόσχεται μια πρώτη ψηφιακή προεπισκόπηση της Νέας Κατηγορίας για το IAA 2023.

Υπάρχουν επίσης περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με την παραγωγή: μετά την πρώτη κυκλοφορία της νέας κατηγορίας το 2025 στο νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Debrecen της Ουγγαρίας, τα οχήματα που βασίζονται στη νέα πλατφόρμα θα βγουν επίσης από τη γραμμή παραγωγής στο κύριο εργοστάσιο στο Μόναχο από το 2026. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η New Class θα πρέπει ήδη να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων.

Η BMW δεν παρουσίασε σε παρουσίαση τη Νέα Τάξη με όλες τις λεπτομέρειες, αλλά επέλεξε ένα είδος σαλαμικής τακτικής. Σε επίσημες ομιλίες και συνεντεύξεις, μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως η Zipse ή μέλος του συμβουλίου ανάπτυξης Frank Weber συνέχισαν να μιλούν για τη νέα πλατφόρμα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες συνέχιζαν να αλλάζουν, γι’ αυτό και οι αναλυτές είχαν ήδη επικρίνει ότι κάποιος δεν ήξερε πραγματικά «τι είναι αυτή η πλατφόρμα». Για παράδειγμα, εάν θα είναι δυνατοί ή όχι κινητήρες εσωτερικής καύσης και υβριδικά στην πλατφόρμα που αρχικά ανακοινώθηκε ως «αρχιτεκτονική συμπλέγματος» για όλα τα μοντέλα από τη Σειρά 1 έως τη Σειρά 7. Πρόσφατα, ωστόσο, έγινε πιο πιθανό η BMW να τα καταφέρει χωρίς κινητήρες εσωτερικής καύσης στη Νέα Κατηγορία και να φέρει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Αλλά η αποκλειστικά ηλεκτροκίνηση δεν σημαίνει αποκλειστικά ηλεκτρική μπαταρία: Η Zipse λέει ότι εκτός από τον προσανατολισμό BEV της Νέας Κατηγορίας, «μπορούμε επίσης να φανταστούμε μια κίνηση υδρογόνου για αυτή τη νέα γενιά οχημάτων». «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας συνδυασμός BEV, κυψελών καυσίμου και κινητήρων καύσης υψηλής απόδοσης είναι η καλύτερη προσέγγιση για το σύστημα συνολικά αυτή τη στιγμή», λέει ο Zipse. «Ο ρόλος του υδρογόνου στην ατομική κινητικότητα χρειάζεται επίσης επανεκτίμηση. Κατά την άποψή μας, το υδρογόνο είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει και μπορεί να συμπληρώσει την ηλεκτροκίνηση σε μέρη όπου τα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης με μπαταρία δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσφυση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Zipse επαινεί ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε καλό δρόμο με την τεχνολογικά ευέλικτη προσέγγισή μας». Η Zipse δεν υπέβαλε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι επίπεδες μπαταρίες και οι κυλινδρικές δεξαμενές πίεσης υδρογόνου πρέπει να ενσωματωθούν βέλτιστα στην αρχιτεκτονική του οχήματος – ή εάν η BMW σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαφορετική τεχνολογία αποθήκευσης υδρογόνου. Το iX5 Hydrogen, το οποίο θα είναι το πρώτο FCEV της BMW που θα εισέλθει σε παραγωγή μικρής κλίμακας στα τέλη του τρέχοντος έτους, πιθανότατα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κυλινδρικές δεξαμενές 700 bar κατασκευασμένες από σύνθετο υλικό ανθρακονημάτων. Η BMW συμμετέχει επίσης σε ένα ερευνητικό έργο για πιο επίπεδες δεξαμενές υδρογόνου – ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πότε τέτοια συστήματα αποθήκευσης θα ήταν έτοιμα για παραγωγή σε σειρά.

bmwgroup.com