Η BMW ξεκινά την παραγωγή κυψελών καυσίμου H2 για υδρογόνο IX5

Η BMW ξεκίνησε τη δική της παραγωγή κυψελών καυσίμου για το iX5 Hydrogen στο Hydrogen Competence Center στο Μόναχο. Ο λόγος για αυτό είναι η μικρή σειρά του iX5 Hydrogen, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για σκοπούς δοκιμών και επίδειξης από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι προετοιμασίες για παραγωγή μικρής κλίμακας έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Μάιο του 2021 και το φθινόπωρο του περασμένου έτους, το αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου κυκλοφόρησε στο IAA στο Μόναχο. Νωρίτερα φέτος, το FC SUV πέρασε σε χειμερινές δοκιμές.

«Επενδύουμε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογία υδρογόνου με ερευνητικό κέντρο και σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Αλλά χρειάζεται επίσης επειγόντως δίκτυα υδρογόνου στο νότο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Markus Söder, Βαυαρός Υπουργός-Πρόεδρος, όπως αποκαλύφθηκε στο γερμανικό δελτίο τύπου σχετικά με τα σχέδια κυψελών καυσίμου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ως έχει τώρα, η Γερμανία έχει επενδύσει σε σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου, με συνολικά πάνω από 94 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όταν κατασκευάστηκαν, τα γερμανικά πρακτορεία επικεντρώθηκαν αρχικά σε οχήματα για ιδιωτική χρήση (τα οποία απαιτούν 700 bar), πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα κλάσμα από αυτά λειτουργούν επί του παρόντος στα 350 bar και επομένως είναι κατάλληλα για επαγγελματικά οχήματα. Στις πολλές χώρες που έχουν τώρα εκδώσει στρατηγικές για το υδρογόνο, οι πολιτικές επικεντρώνονται γενικά στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου για τους λεγόμενους κλάδους που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, όπως τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, τα οχήματα μεγάλων αποστάσεων, η αεροπορία και η ναυτιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία έχουν ανώτερη ενεργειακή απόδοση, αλλά όχι την ενεργειακή πυκνότητα που είναι ικανή η κυψέλη καυσίμου υδρογόνου για βαρέως τύπου, μεγάλες αποστάσεις μεταφοράς. Επιπλέον, τα επαγγελματικά οχήματα έχουν υπολογίσιμη χρήση και διαδρομές, γεγονός που διευκολύνει την κάλυψη των αναγκών υποδομής τους.

Τούτου λεχθέντος, όταν η Toyota έφερε το Mirai στην αγορά με τεχνολογία κυψελών καυσίμου, αυτό χρησιμοποιήθηκε σε πολλά διαφορετικά οχήματα – συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων εφαρμογών, παρόλο που οι πωλήσεις των αυτοκινήτων κυψελών καυσίμου παρέμειναν χαμηλές. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναπτυξιακής επένδυσης, η Toyota συνεργάζεται με πολλές εταιρείες με την τεχνογνωσία των κυψελών καυσίμου.

«Ως ευέλικτη πηγή ενέργειας, το υδρογόνο έχει να παίξει βασικό ρόλο στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα», λέει ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. Και πρόσθεσε: «Και θα αποκτήσει επίσης ουσιαστική σημασία όσον αφορά την προσωπική κινητικότητα. Πιστεύουμε ότι τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο είναι ιδανικά τοποθετημένα τεχνολογικά για να ταιριάζουν μαζί με ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και να συμπληρώνουν την εικόνα της ηλεκτρικής κινητικότητας».

Στο μέλλον, η BMW θα παράγει το σύστημα κυψελών καυσίμου για το iX5 στο δικό της κέντρο ικανοτήτων υδρογόνου στο Μόναχο. Ωστόσο, η BMW θα αποκτήσει τις επιμέρους κυψέλες καυσίμου που απαιτούνται για την παραγωγή από την Toyota. Οι δυο τους συνεργάζονται ήδη σε κινητήρες FC από το 2013.

Τα συστήματα κυψελών καυσίμου κατασκευάζονται σε δύο στάδια: Πρώτον, οι μεμονωμένες κυψέλες καυσίμου στοιβάζονται για να σχηματίσουν μια λεγόμενη στοίβα. Στο επόμενο βήμα, πραγματοποιείται η συναρμολόγηση όλων των άλλων εξαρτημάτων σε ένα πλήρες σύστημα.

Τα βασικά τεχνικά δεδομένα είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά από το 2020: Το υδρογόνο (έως 6 κιλά) αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές 700 bar κατασκευασμένες από σύνθετο υλικό ανθρακονημάτων. Η κυψέλη καυσίμου στο χώρο του κινητήρα έχει ισχύ 125 kW. Μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα πέμπτης γενιάς στο πίσω μέρος, αυτό οδηγεί σε απόδοση συστήματος 275 kW, σύμφωνα με την BMW. Όπως και στις περσινές ανακοινώσεις, η BMW δεν προσδιορίζει τώρα το ενεργειακό περιεχόμενο της μπαταρίας buffer ή την εμβέλεια του iX5 Hydrogen. Για τη μικρή σειρά, η ομάδα ανάπτυξης ενσωμάτωσε το σύστημα κίνησης, που αποτελείται από δύο δεξαμενές υδρογόνου, την κυψέλη καυσίμου και τον ηλεκτροκινητήρα, στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική της BMW X5.

Η μικρή σειρά που αποτελείται από λιγότερα από 100 οχήματα δεν θα πωληθεί ούτε θα μισθωθεί, αλλά θα δοκιμαστεί από οδηγούς σε καθημερινή χρήση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

bmwgroup.com