Η BayBatt ανοίγει νέο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης μπαταριών

Το Βαυαρικό Κέντρο Τεχνολογίας Μπαταριών (BayBatt) στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ γιόρτασε τα εγκαίνια των νέων του εγκαταστάσεων. Καλύπτοντας μια έκταση περίπου 7.000 τετραγωνικών μέτρων, το κτίριο προσφέρει άφθονο χώρο για έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών για κινητές και σταθερές εφαρμογές.

Για το σκοπό αυτό, η BayBatt, η οποία ανακοινώθηκε το 2018, συνδυάζει τη βασική ηλεκτροχημική έρευνα, την επιστήμη των υλικών και τη μηχανική με τη βιομηχανική χρήση των διαδικασιών και των μοντέλων που αναπτύχθηκαν. Το ερευνητικό έργο στο BayBatt εκτείνεται από τα μοριακά θεμελιώδη στοιχεία έως τη δομή των ηλεκτροδίων, την παραγωγή κυττάρων και τη χρήση μπαταριών σε δικτυωμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

«Η διεπιστημονικότητα είναι αυτό που μας ξεχωρίζει, αφήνοντας πίσω μας σιλό και συνδέοντας την επιστήμη και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό είμαστε το κατάλληλο μέρος για ένα Βαυαρικό Κέντρο Τεχνολογίας Μπαταριών με διεθνή απήχηση», λέει ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Στέφαν Λέιμπλε. Ο Michael Danzer, διευθυντής της BayBatt, προσθέτει: «Στόχος μας είναι να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε συστήματα αποθήκευσης μπαταριών για κινητές και σταθερές εφαρμογές σε ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές, σε κτίρια και δίκτυα με λειτουργικό, συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Εργαζόμαστε για την μπαταρία του μέλλοντος».

Ωστόσο, το BayBatt δεν δημιουργείται μόνο με χρηματοδότηση από την κρατική κυβέρνηση του Μονάχου, αλλά και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου: όπως αναφέρθηκε τον Οκτώβριο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Έρευνας χρηματοδοτεί το έργο ILAB του Junior Professorship for Battery Management Methods and η Έδρα Ηλεκτρικών Ενεργειακών Συστημάτων με 2,2 εκατ. ευρώ. Το ILAB σημαίνει «έξυπνο εργαστήριο δοκιμών μπαταριών» και περιλαμβάνει την ανάπτυξη της «καινοφανούς υποδομής στον τομέα των δοκιμών μπαταριών».

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) παρευρέθηκε επίσης στα εγκαίνια της τετραώροφης ερευνητικής εγκατάστασης στη βιομηχανική περιοχή του Bayreuth. «Το Bayreuth είναι πλέον η πρωτεύουσα της έρευνας για τις μπαταρίες», είπε ο Söder. «Το BayBatt είναι ζωτικής σημασίας ως εθνικό κέντρο αναφοράς για την μπαταρία του μέλλοντος. Οι πιο πρόσφατες μορφές μπαταριών τελευταίας τεχνολογίας αναπτύσσονται εδώ – για παράδειγμα για ηλεκτροκίνηση. Με βιομηχανικούς συνεργάτες, δημιουργείται ένα έξυπνο σύμπλεγμα για την τεχνολογία μπαταριών».

uni-bayreuth.de