Η Audi θα ενταχθεί στη Formula 1 το 2026

Η Audi θα αγωνίζεται στη Formula 1 από το 2026. Όπως έχει πλέον ανακοινώσει επίσημα ο κατασκευαστής, η δική της υβριδική μονάδα κίνησης αναπτύσσεται για το σκοπό αυτό στο Κέντρο Ικανότητας Motorsport της Audi Sport στο Neuburg an der Donau. Περίπου η μισή ισχύς προέρχεται από τον ηλεκτροκινητήρα.

Το υπόβαθρο για την είσοδο της Audi στη Formula 1 είναι οι νέοι κανονισμοί κινητήρα, οι οποίοι από το 2026 θα δουν μια απότομη αύξηση στην αναλογία ηλεκτρικής ισχύος σε σύγκριση με τις τρέχουσες κινήσεις της Formula 1. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της VW, οι νέοι κανονισμοί κινητήρα ήταν μία από τις προϋποθέσεις για την είσοδο – εάν οι κανονισμοί είχαν παραμείνει σταθεροί, θα ήταν πολύ χρονοβόρο και πιθανότατα πολύ ακριβό για έναν νεοφερμένο να καλύψει τα υπάρχοντα εμπειρία των κατασκευαστών με τις σύνθετες μονάδες μετάδοσης κίνησης.

«Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι αναπόσπαστο μέρος του DNA της Audi», λέει ο CEO της Audi Markus Duesmann. «Η Formula 1 είναι ταυτόχρονα μια παγκόσμια σκηνή για την επωνυμία μας και ένα εξαιρετικά απαιτητικό εργαστήριο ανάπτυξης. Ο συνδυασμός υψηλών επιδόσεων και ανταγωνισμού είναι πάντα ένας μοχλός καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στον κλάδο μας. Με τους νέους κανόνες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εμπλακούμε. Εξάλλου, η Formula 1 και η Audi επιδιώκουν σαφείς στόχους βιωσιμότητας».

Σύμφωνα με την Audi, η τοποθεσία στο Neuburg an der Donau διαθέτει ήδη πάγκους δοκιμών για κινητήρες Formula 1, ηλεκτρικούς κινητήρες υψηλής απόδοσης και μπαταρίες. Εκεί πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η απαραίτητη επέκταση σε προσωπικό, κτίρια και τεχνική υποδομή και όλα τα απαραίτητα θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους – τουλάχιστον αυτό αναφέρει ο κατασκευαστής στο δελτίο τύπου. Μια ξεχωριστή εταιρεία ιδρύθηκε πρόσφατα για το έργο της μονάδας ισχύος ως θυγατρική της Audi Sport.

Η πλέον ανακοινωθείσα συμμετοχή στη Formula 1 συνοδεύεται επίσης από μια αναδιάρθρωση στο τμήμα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Julius Seebach, μέχρι τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport και Επικεφαλής Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, θα μετακομίσει από την Audi Sport εσωτερικά στην Audi AG για την Τεχνική Ανάπτυξη την 1η Σεπτεμβρίου. Ο διάδοχος του Seebach στο Neuburg θα είναι ο Rolf Michl, Chief Operating Officer Racing στην Audi Sport από τον Φεβρουάριο. Επικεφαλής της νέας θυγατρικής της Formula 1 θα είναι ο Adam Baker, ο οποίος εργαζόταν από τον παγκόσμιο κυβερνητικό οργανισμό FIA για τρία χρόνια πριν ενταχθεί στην Audi το 2021.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ομάδα θα χρησιμοποιήσει τη μονάδα ισχύος Audi στη Formula 1 από το 2026. Η Audi θέλει να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση μέχρι το τέλος του έτους. Η ομάδα της Sauber από την Ελβετία, η οποία αυτή τη στιγμή αγωνίζεται ως Alfa Romeo, θεωρείται εδώ και καιρό το φαβορί.

Η Porsche είναι επίσης πιθανό να μπει στη Formula 1 από το 2026. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αυτό. Για την Porsche, θα καταλήξει σε συνεργασία με τη Red Bull.

audi-mediacenter.com