Η Ascend Elements για την κατασκευή υλικών μπαταριών στο Κεντάκι

Η αμερικανική εταιρεία Ascend Elements ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ σε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή βιώσιμων υλικών μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στο νοτιοδυτικό Κεντάκι. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2023.

Η εγκατάσταση Hopkinsville, η οποία αναμένεται να αρχίσει να κατασκευάζεται φέτος και να είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του 2023, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία «hydro-to-cathode» της εταιρείας, η οποία επεξεργάζεται τη μαύρη μάζα από ανακυκλωμένες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων απευθείας σε νέα υλικά καθόδου – χωρίς το συνηθισμένο ενδιάμεσο βήμα της υδρομεταλλουργικής διάσπασης της μαύρης μάζας στα επιμέρους υλικά για να παραχθούν στη συνέχεια νέα υλικά καθόδου.

Στο πρώτο στάδιο του εργοστασίου, το οποίο ονομάζεται «Apex 1», πρόκειται να πραγματοποιηθεί επένδυση 310 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (σήμερα 304 εκατ. ευρώ). Το ποια παραγωγική ικανότητα θα προσφέρει αυτό το πρώτο στάδιο δεν είναι σαφές από την ανακοίνωση.

Η επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ή 980 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα συγκεντρωθεί μέχρι την τελευταία από τις «πολλές πιθανές» φάσεις. Τότε το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει αρκετό υλικό καθόδου ιόντων λιθίου για έως και 250.000 ηλεκτρικά οχήματα. Δεν είναι γνωστό πότε θα επιτευχθεί αυτή η τελική επέκταση. Στην τελική επέκταση πρόκειται να δημιουργηθούν έως και 400 θέσεις εργασίας, από μηχανικούς και χημικούς μέχρι εργαζόμενους στην παραγωγή και στην αποθήκη.

Η Ascend Elements περιγράφει την αυτο-αναπτυγμένη τεχνολογία διεργασιών της ως ένα κλειστό σύστημα παραγωγής. Σε σύγκριση με τις συμβατικές διεργασίες για την παραγωγή καθόδου, αυτή θα πρέπει να παράγει μόνο «ελάχιστα απόβλητα και εκπομπές CO2». Το Apex 1 θα έχει επίσης τη δική του μονάδα ανακύκλωσης χημικών και μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Michael O’Kronley, η εταιρεία εξέτασε περισσότερες από 50 τοποθεσίες για το εργοστάσιο – το Commerce Industrial Park II στο Hopkinsville ήταν η μόνη τοποθεσία που πληρούσε όλες τις απαιτήσεις. Εδώ, η εταιρεία αναφέρει πράγματα όπως η εύκολη πρόσβαση στις μεταφορές, η καθαρή ενέργεια και το δυνητικό εργατικό δυναμικό. Η εγγύτητα με κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και εργοστάσια μπαταριών ιόντων λιθίου στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια άλλη σημαντική απαίτηση. Η σχετική προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Covington, Georgia (350 μίλια) ήταν επίσης ένας παράγοντας, είπε.

Στο Covington, η Ascend Elements λειτουργεί μια εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών που ονομάζεται «Βάση 1». Η μαύρη μάζα που παράγεται στη Βάση 1 (δηλαδή, το τελικό προϊόν των περισσότερων διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών πριν από την υδρομεταλλουργική επεξεργασία) είναι μια βασική πρώτη ύλη για το νέο εργοστάσιο Apex 1 στο Κεντάκι.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού και είναι κρίσιμο να παράγουμε υλικό μπαταρίας ιόντων λιθίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελλοντική μας ενεργειακή ανεξαρτησία και η εθνική μας ασφάλεια εξαρτώνται από αυτό», λέει ο O’Kronley. «Αυτή η νέα εγκατάσταση στο Hopkinsville θα παράγει βιώσιμο, ενεργό υλικό μπαταρίας για περίπου 250.000 EVs ετησίως. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να γίνουν πιο καθαρές οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων».

ascendelements.com