Η ABB e-mobility κλείνει τον κύκλο χρηματοδότησης με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ

Ο ελβετικός τεχνολογικός όμιλος ABB συγκέντρωσε κεφάλαια περίπου 200 εκατομμυρίων CHF για το τμήμα E-Mobility του. Οι μετοχές του προαναφερθέντος ποσού εκδίδονται ως μέρος ιδιωτικής τοποθέτησης πριν από την IPO.

200 εκατ. ελβετικά φράγκα αντιστοιχούν σήμερα σε περίπου 203,7 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2022 και το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης. Στην ιδιωτική τοποθέτηση συμμετέχουν η Interogo Holding, η Moyreal Holding και ο Michael Halbherr, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της ABB E-Mobility τον Φεβρουάριο. Η ABB θα διατηρήσει μερίδιο περίπου 92 τοις εκατό στην εταιρεία.

Η ABB σχεδιάζει να αποκτήσει το τμήμα E-Mobility της με τις επιχειρήσεις σταθμών φόρτισης της στο κοινό «υπό την επιφύλαξη των εποικοδομητικών συνθηκών της αγοράς». Η εταιρεία είχε αρχικά σχεδιάσει την IPO για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά την ανέβαλε επ’ αόριστον τον Ιούνιο του 2022.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική μας να καταθέτουμε ξεχωριστά την επιχείρησή μας ηλεκτροκίνησης υπό τις εποικοδομητικές συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ABB Björn Rosengren. «Εν τω μεταξύ, το να έχουμε την Interogo Holding, τη moyreal και τον Michael Halbherr ως νέους συν-μετόχους στην ABB E-mobility αποτελεί αναγνώριση της κορυφαίας προσφοράς της εταιρείας σε πελάτες και της θέσης στην αγορά. Η ιδιωτική τοποθέτηση στηρίζει την κοινή μας δέσμευση να διασφαλίσουμε την ταχεία ανάπτυξη της ABB E-mobility, προκειμένου να παραμείνει στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί του κλάδου στις λύσεις φόρτισης EV».

Στην ανακοίνωση, οι Ελβετοί ανακοίνωσαν επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της ABB E-Mobility έχει πλέον συγκροτηθεί πλήρως. Εκτός από τον Michael Halbherr ως πρόεδρο, η ίδια η ABB στέλνει τρεις εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο, και συγκεκριμένα τον Morten Wierod (πρόεδρο της επιχειρηματικής μονάδας ηλεκτροκίνησης), την Carolina Granat (επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού) και τον Andreas Wenzel (επικεφαλής στρατηγικής και M&A). Υπάρχουν επίσης τρία ανεξάρτητα μέλη: η Γερμανίδα οικονομολόγος Annette Köhler, ο επενδυτής Peter Molengraaf και το πρώην αφεντικό της Volvo, Håkan Samuelsson.

abb.com