Η Abarth παρουσιάζει το πρώτο μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος

Ο εσωτερικός δέκτης Abarth της Fiat θα λανσάρει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας που βασίζεται στο Fiat 500e. Η Abarth έχει κάνει αλλαγές στην εμφάνιση και στην ηλεκτρική κίνηση – αλλά όχι στην μπαταρία.

Ο ηλεκτροκινητήρας του Abarth 500e έχει ισχύ 113 kW. Αυτό είναι 26 kW περισσότερο από το Fiat 500e. Το σπριντ από στάση έως τα 100 km/h λέγεται ότι επιτυγχάνεται σε 7 δευτερόλεπτα (Fiat 500e: 9 δευτερόλεπτα). Επιπλέον, η Abarth υπογραμμίζει στο δελτίο τύπου τη βελτιωμένη επιτάχυνση από 20 έως 40 km/h (50 τοις εκατό ταχύτερη) ή από 40 έως 60 km/h (ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη). Η ηλεκτρική κίνηση είναι «η τέλεια τεχνολογία για την αύξηση της οδηγικής απόλαυσης – περισσότερη ικανότητα σπριντ, καλύτερη ισορροπία, περισσότερη σταθερότητα και βέλτιστο κράτημα στο δρόμο».

Όσοι προτιμούν μια πιο ομαλή επιτάχυνση αντί για την εμφατικά «ανταποκρινόμενη» επιτάχυνση μπορούν να μεταβούν στη «Λειτουργία Turismo». Σε αυτήν τη λειτουργία οδήγησης, η ισχύς περιορίζεται στα 100 kW (και 220 αντί για 235 Nm ροπής) και το χαρακτηριστικό πεντάλ γκαζιού έχει επίσης προσαρμοστεί, επιτρέποντας την οδήγηση με ένα πεντάλ όπως στο “Scorpion Street Mode” (με πλήρη ισχύ 113 kW ). Το “Scorpion Trek Mode” έχει σχεδιαστεί για μέγιστη αθλητικότητα, εδώ η ανάκτηση μειώνεται.

Η μάρκα tuning ελπίζει σε καλύτερες επιδόσεις από τον ηλεκτροκινητήρα, αλλά οι Ιταλοί δεν μπορούν να αφήσουν εντελώς την ιστορία του κινητήρα εσωτερικής καύσης: το αυτοκίνητο έχει μια λειτουργία γεννήτριας ήχου που υποτίθεται ότι αναπαράγει τον «θρυλικό ήχο του κινητήρα Abarth».

Όπως και στο τυπικό μοντέλο, η μπαταρία προσφέρει 42 kWh ενεργειακού περιεχομένου και μπορεί να φορτιστεί μέσω AC με 11 kW και μέσω DC έως 85 kW. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μπορεί να φορτιστεί στο 80 τοις εκατό σε 35 λεπτά.

Το Abarth 500e θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και τη Βραζιλία. Στην αρχή θα υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη Launch Edition με την πρόσθετη ονομασία Scorpionissima. Αυτό περιορίζεται στις 1.949 μονάδες και είναι διαθέσιμο ως μετατρέψιμο ή κλειστό. Οι προπαραγγελίες για το Launch Edition έχουν ήδη ανοίξει, αλλά για τον πρώτο μήνα μόνο τα μέλη της κοινότητας Abarth θα είναι επιλέξιμα. Ο κατασκευαστής δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις τιμές.

Όπως αναφέρθηκε, η Abarth, όπως και η Fiat, πρόκειται να γίνει μια καθαρή μάρκα BEV στην Ευρώπη έως το 2027.

stellantis.com