Η ποσόστωση παραγωγής της Tesla μειώνεται κατά 50.000 μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο

Η Tesla παρήγαγε 258.580 οχήματα και παρέδωσε 254.695 το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι στο τρίμηνο ρεκόρ του 1/2022, το οποίο οφείλεται στα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και στο προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της Σαγκάης.

Για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Tesla είχε κατασκευάσει 305.407 οχήματα και παρέδωσε 310.048 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Εν όψει των εβδομάδων διακοπής παραγωγής στη Giga Shanghai, η μείωση των 55.353 οχημάτων που παραδόθηκαν παρέμεινε διαχειρίσιμη. Στο Fremont, η παραγωγή πραγματοποιήθηκε χωρίς μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα στοιχεία του Q2 περιλαμβάνουν επίσης το Model Y από το Texas Gigafactory για πρώτη φορά – τα πρώτα οχήματα από την Grünheide είχαν ήδη παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Κατανεμημένη ανά σειρά μοντέλων, η Tesla κατασκεύασε 16.411 Model S/X το 2ο τρίμηνο και παρέδωσε 16.162 μονάδες στους πελάτες. Με αυτό, η Tesla κατάφερε ακόμη και να ξεπεράσει το αποτέλεσμα από το ρεκόρ Q1, όταν 14.724 Model S και Model X καταγράφηκαν στα στατιστικά στοιχεία. Τα δύο μοντέλα δεν έχουν παραδοθεί ξανά διεθνώς μετά την ανανέωση.

Κατά συνέπεια, το Model 3 και το Model Y αντιπροσώπευαν 242.169 οχήματα που κατασκευάστηκαν και 238.522 παραδόθηκαν. Αυτός είναι ο πλήρης αντίκτυπος των τερματισμών παραγωγής στην Κίνα. Αυτό θα έχει επίσης συνέπειες για τα στοιχεία νηολόγησης στην Ευρώπη, τα οποία θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες: Η συνήθης έκρηξη παραδόσεων τον τελευταίο μήνα του τριμήνου αποδείχθηκε πολύ μικρότερη το δεύτερο τρίμηνο, με λιγότερα πλοία στο δρόμο τους από την Ασία προς Ευρώπη.

Αλλά τα πράγματα προφανώς επανέρχονται: τον Ιούνιο του 2022, η Tesla κατασκεύασε περισσότερα οχήματα από οποιονδήποτε προηγούμενο μήνα. Η Tesla δεν έδωσε ακριβή αριθμό για το μηνιαίο ρεκόρ στη συνήθη σύντομη χρηματιστηριακή της ανακοίνωση σχετικά με τα στοιχεία παραγωγής και παράδοσης για ένα μήνα. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις: το εργοστάσιο στο Fremont λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, η Σαγκάη πλησιάζει το σημερινό μέγιστο των 14.000 οχημάτων την εβδομάδα (τον Ιούλιο προγραμματίζονται μετατροπές σε 22.000 οχήματα την εβδομάδα) και στο Τέξας «χιλιάδες» Model Ys κατασκευάζονται ήδη την εβδομάδα. Η Giga Berlin σημείωσε επίσης νέο εβδομαδιαίο ρεκόρ τον Ιούνιο και μια νυχτερινή βάρδια πρόκειται να καθιερωθεί από τις αρχές Ιουλίου.

Η Tesla δεν δίνει προοπτικές για το τρίτο τρίμηνο με την παραγωγή ρεκόρ τον Ιούνιο στο δελτίο τύπου. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί μόνο όταν ανακοινωθούν τα επιχειρηματικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο. Η Tesla έχει προγραμματίσει αυτό για τις 20 Ιουλίου μετά το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

businesswire.com