Η Λιθουανία θα εγκαταστήσει 6.000 σταθμούς φόρτισης

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας στοχεύει στην κατασκευή 6.000 νέων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030, ξεκινώντας από 1.200 έως το 2025. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας προϋπολογίζει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η δωρεάν φόρτιση φτάνει στο τέλος της.

Η δημόσια χρέωση στους αυτοκινητόδρομους της Λιθουανίας είναι επί του παρόντος δωρεάν, χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Ωστόσο, η δωρεάν χρέωση θα λήξει έως το 2023 μετά από μια προγραμματισμένη πενταετία. Το Υπουργείο Μεταφορών είπε ότι θεωρεί επαρκή χρόνο πέντε ετών για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και ότι έλαβε την απόφαση μαζί με τους ενδιαφερόμενους.

Η Aiste Gasiuniene, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, πρόσθεσε μιλώντας στο Delfi: «Μετά από διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις, αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ένα τέτοιο κίνητρο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, διότι δημιουργεί μεγάλα και δυσάρεστα ζητήματα ανταγωνισμού για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Ειδικά δεδομένου ότι η Λιθουανία αναμένει από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης να εγκαταστήσουν περίπου 54.000 σταθμούς φόρτισης έως το 2030 επιπλέον των σταθμών που ανακοινώθηκαν παραπάνω.

Οι νέοι προϋπολογισμοί 6.000 σταθμών φόρτισης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί πιο προσεκτικά. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση, τους τύπους φορτιστών ή τις χωρητικότητες.

Λείπουν επίσης ακριβή δεδομένα για τον αριθμό των υπαρχόντων σταθμών φόρτισης στη Λιθουανία, καθώς οι επιχειρήσεις δεν ήταν υποχρεωμένες να αναφέρουν οποιαδήποτε κατάσταση. Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει αυτές τις πληροφορίες μέχρι το τέλος του έτους.

Στις σελίδες μας, θα βρείτε εταιρείες όπως η Nissan, η Allego ή η Ionity μέσω Caverion που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση υποδομής φόρτισης EV σε ολόκληρη τη Λιθουανία.

delfi.lt