Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί δώδεκα ερευνητικά έργα μπαταριών

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί συνολικά δώδεκα έργα για την ανάπτυξη καλύτερων κυψελών μπαταρίας για ηλεκτρικά οχήματα με 42 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος του προγράμματος «Ηλεκτρικά Οχήματα για Αμερικανική Ζωή Χαμηλών Ανθρακών» (EVs4ALL). Οι νέες κυψέλες θα πρέπει να μπορούν να φορτίζονται πιο γρήγορα και να είναι πιο αποτελεσματικές και ανθεκτικές.

Η αντίστοιχη χρηματοδότηση είχε ήδη ανακοινωθεί τον Μάιο του 2022 – τότε ακόμα γινόταν λόγος για προϋπολογισμό χρηματοδότησης 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως γνωστόν, ο διακηρυγμένος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει την εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων. Το EVs4ALL» προορίζεται να το υποστηρίξει «αναπτύσσοντας μπαταρίες που διαρκούν περισσότερο, φορτίζουν γρηγορότερα, λειτουργούν αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν καλύτερη διατήρηση της συνολικής εμβέλειας», όπως γράφει στην ανακοίνωση το Υπουργείο Ενέργειας.

Με 5,6 εκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη μεμονωμένη επιχορήγηση πηγαίνει στη Solid Power Operating of Thornton, Κολοράντο. Η εταιρεία θα αναπτύξει μια τρισδιάστατη δομημένη άνοδο μετάλλου Li και μια νέα σύνθετη κάθοδο θείου (S) «για να επιτρέψει τις κυψέλες μπαταριών EV υψηλής ενέργειας και ταχείας φόρτισης», σύμφωνα με τη δήλωση. Λίγο περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το οποίο θα χρησιμοποιήσει την υποστήριξη για να «αυξήσει την ικανότητα φόρτισης/ρυθμού εκφόρτισης, την πυκνότητα ενέργειας και το παράθυρο θερμοκρασίας λειτουργίας των μπαταριών λιθίου στερεάς κατάστασης». Ακόμη και 4 εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν στη Zeta Energy στο Χιούστον για να αναπτύξει μια νέα άνοδο που θα προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς φόρτισης, καλύτερη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και χαμηλότερες απώλειες ισχύος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όλα τα άλλα έργα μπορείτε να τα βρείτε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας που θα βρείτε παρακάτω.

«Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Αμερική έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή αυτής της Διοίκησης και αντιμετωπίζοντας την απόδοση της μπαταρίας, την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα, τα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα κάνουν τα EV ελκυστικά για ακόμη περισσότερους οδηγούς», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer M. Granholm. «Αυτό είναι ένα win-win για τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουμε το μέλλον των καθαρών μεταφορών της Αμερικής με τεχνολογίες που παράγονται από ερευνητές και επιστήμονες εδώ στο σπίτι».

ενέργεια.gov