Η Καλιφόρνια υιοθετεί πρόγραμμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για φόρτιση EV

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Καλιφόρνια (CPUC) υιοθέτησε ένα πενταετές πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης μεταφορών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για εγκαταστάσεις φόρτισης τόσο για βαρέα όσο και για ελαφρά οχήματα.

Η CPUC έχει το καθήκον να ρυθμίζει τις υπηρεσίες και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την προστασία των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της πρόσβασης των Καλιφορνέζων σε ασφαλή και αξιόπιστη υποδομή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Δεδομένου ότι οι εκπομπές προέρχονται δυσανάλογα από επαγγελματικά οχήματα, η χρέωση για μεσαία και βαρέα οχήματα αντιπροσωπεύει το 70 τοις εκατό των κεφαλαίων, ενώ το 30 τοις εκατό θα διατεθεί για φόρτιση ελαφρού τύπου σε ή κοντά σε κατοικίες πολλαπλών μονάδων. Η αναπτυγμένη δομή χρηματοδότησης δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στην υποδομή χρέωσης για πελάτες κοινής ωφελείας με χαμηλό εισόδημα, φυλές και υποεξυπηρετούμενες.

Το πρόγραμμα λειτουργεί μέσω της παροχής εκπτώσεων για τους πελάτες («πίσω από το μέτρο»). Ταυτόχρονα, επενδύσεις υποδομής EV θα πραγματοποιηθούν σε εμπορικούς, βιομηχανικούς και οικιστικούς χώρους από το 2025. Για να διασφαλιστεί ότι η υποδομή φόρτισης φτάνει σε δυσπρόσιτες κοινότητες, η χρηματοδότηση παρέχει υψηλότερες εκπτώσεις για έργα σε υποεξυπηρετούμενες, μειονεκτούσες και φυλετικές κοινότητες.

Ο Κυβερνήτης Gavin Newsom σημείωσε σχετικά με την υιοθέτηση του προγράμματος: «Αυτή η επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα συνεχίσει να δημιουργεί την υποδομή φόρτισης της πολιτείας για να κάνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα πιο εύκολη από ποτέ». Ανέφερε το πακέτο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Καλιφόρνια που έχει ήδη θεσπιστεί για την κατασκευή υποδομών, το οποίο είχε ως στόχο να καταστήσει πιο προσιτό για τους Καλιφορνέζους τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. «Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε πραγματικότητα το μέλλον των μεταφορών μας με μηδενικές εκπομπές, περιορίζοντας τη ρύπανση και δίνοντας οικονομικές ευκαιρίες για τους Καλιφορνέζους», πρόσθεσε.

Αν και ο κυβερνήτης Newsom υποστήριξε επίσης υπερθετικά ότι η Καλιφόρνια ηγείται του κόσμου στις προσπάθειες ηλεκτροδότησης, αυτό είναι πολύ συζητήσιμο, λαμβάνοντας υπόψη τη Νορβηγία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να υπερηφανεύεται για υψηλότερη κατά κεφαλήν απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Κίνα έχει μακράν τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα συνολικά παγκοσμίως. Δεν αποτελεί έκπληξη, η Νορβηγία επίσης σημειώνει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που είναι σίγουρα αλήθεια είναι ότι η Καλιφόρνια έχει προχωρήσει με έναν συνδυασμό κορυφαίων κυβερνητικών πολιτικών και καινοτόμων επιχειρήσεων. «Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κεντρικά για τους κλιματικούς στόχους της Καλιφόρνια και το μέλλον της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Επίτροπος Clifford Rechtschaffen στην ανακοίνωση του έργου.

cpuc.ca.gov