Η ηλεκτρική Porsche Macan θα λειτουργεί με ισχύ 450 kW

Η Porsche επιβεβαίωσε τις πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες για το επερχόμενο πλήρως ηλεκτρικό Macan. Το ηλεκτρικό SUV θα έχει τετρακίνηση με έναν ηλεκτροκινητήρα ανά άξονα, όπως αναμενόταν, ωστόσο η Porsche δημοσίευσε τώρα τα αρχικά δεδομένα για την μπαταρία και την ισχύ φόρτισης.

Είναι σαφές ότι η μπαταρία θα είναι κατασκευασμένη από πρισματικές κυψέλες: σε τελική ανάλυση, το Premium Platform Electric (PPE) θα χρησιμοποιεί την τυπική κυψέλη του Ομίλου VW – και για αυτό, όπως είναι γνωστό, οι προγραμματιστές επέλεξαν ένα πρισματικό περίβλημα στο ποιες διαφορετικές χημείες κυττάρων μπορούν να εγκατασταθούν ανάλογα με το τμήμα. Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τη χημεία των κυττάρων για το Macan. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται σε δηλώσεις εκπροσώπων της Porsche σε εκδήλωση προεπισκόπησης για το Macan, γίνεται λόγος για ενεργειακό περιεχόμενο 100 kWh – είτε μεικτό είτε καθαρό παραμένει ανοιχτό.

Είναι επίσης ήδη γνωστό ότι η μπαταρία έχει σχεδιαστεί για τάση συστήματος 800 volt και ότι η μέγιστη απόδοση φόρτισης στοχεύει τουλάχιστον στο επίπεδο του Taycan, δηλαδή 270 kW DC. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μπαταρία στο Macan είναι κάπως μεγαλύτερη, ο χρόνος φόρτισης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 25 λεπτά – η ίδια η Porsche δηλώνει 22,5 λεπτά για το Taycan. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις τρέχουσες αναφορές, είναι η λεγόμενη «τράπεζα φόρτισης»: Εάν ο σταθμός φόρτισης λειτουργεί μόνο με 400 βολτ (όπως το wallbox στο σπίτι), η μπαταρία χωρίζεται σε δύο «τράπεζες» των 400 βολτ. καθεμία – και οι δύο μπαταρίες 400 volt μπορούν στη συνέχεια να φορτιστούν γρηγορότερα εσωτερικά παράλληλα.

Δεν είναι μόνο τέτοια κόλπα φόρτισης που έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην «απόδοση χρόνου ταξιδιού», αλλά η Porsche βελτίωσε επίσης την απόδοση του συστήματος ηλεκτρικής κίνησης. Όπως και με το Taycan, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο PPE θα συνεχίσει να έχει μόνιμα διεγερμένους σύγχρονους κινητήρες (PSM), έναν ανά άξονα για την ακρίβεια. Ωστόσο, τα PSM έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά: οι μαγνήτες στον ρότορα έχουν αναδιαταχθεί για να αυξήσουν την πυκνότητα ισχύος και την απόδοση. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ισχύος άλλαξαν από ημιαγωγούς πυριτίου σε καρβίδιο του πυριτίου.

Η ισχύς του συστήματος θα είναι «προς το παρόν» στα 450 kW. Δεν είναι σαφές από τις αναφορές εάν ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας μπορεί να σβήσει μηχανικά με συμπλέκτη ή, όπως στο Taycan, με «έλεγχο μηδενικής ροπής». Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την πίσω μονάδα κίνησης: η κορυφαία έκδοση υποτίθεται ότι έχει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό για τη βελτίωση της ευελιξίας. Δεν αναφέρεται πλέον κιβώτιο δύο ταχυτήτων όπως στο Taycan.

Μερικά από αυτά τα σημεία, ειδικά με την μπαταρία και τη φόρτιση, σχετίζονται φυσικά και με το αδελφό μοντέλο PPE Audi Q6 e-tron. Το Audi θα υιοθετήσει επίσης τους κινητήρες PSM, αν και πιθανώς με διαφορετικά επίπεδα ισχύος στη λεπτομέρεια.

Όπως και με τα δίδυμα Porsche Taycan και Audi e-tron GT, τα οποία μοιράζονται την πλατφόρμα J1, το Macan θα τοποθετηθεί κάπως πιο σπορ και πιο δυναμικό όσον αφορά τα SUV, ενώ το Q6 e-tron θα ρυθμιστεί περισσότερο στην άνεση ταξιδιού και την καθημερινή ζωή . Ως εκ τούτου, και τα δύο μοντέλα πιθανότατα θα διαφέρουν σε ορισμένες λεπτομερείς λύσεις, ακόμη και αν αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά. Για παράδειγμα, είναι ακόμα ανοιχτό εάν η Audi θα υιοθετήσει το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Επιπλέον, η Porsche πιθανότατα θα εγκαταστήσει σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα με γωνία διεύθυνσης πέντε μοιρών για ευελιξία – προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος εγκατάστασης, πιθανότατα έχει υποβληθεί αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το λεγόμενο «Integrated Power Box», στο οποίο ο ενσωματωμένος φορτιστής AC, ο θερμαντήρας υψηλής τάσης και ο μετατροπέας DC/DC συνδυάζονται σε ένα εξάρτημα. Η Audi, από την άλλη, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πρόσθετο χώρο για ένα μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ ως σύστημα διεύθυνσης σε όλους τους τροχούς.

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι οριστικά, και δεν θα υπάρχει βεβαιότητα μέχρι να παρουσιαστούν επίσημα τα δύο μοντέλα. Οι αναφορές επίσης δεν αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες για το λογισμικό, το οποίο έχει προκαλέσει καθυστέρηση μέχρι το 2024, τουλάχιστον για το Macan.

Με αναφορά του Sebastian Schaal, Γερμανία.

autocar.co.uk