Ευρώπη: Οι υπερσυμπιεστές Tesla εμφανίζονται με δυναμική τιμολόγηση

Η Tesla κάνει τις τιμές των ταχυφορτιστών της πιο ευέλικτες. Αφού η εταιρεία αύξησε ξανά τις τιμές των Supercharger στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι η Tesla εισάγει χαμηλότερα τιμολόγια για τη νυχτερινή φόρτιση.

Σύμφωνα με έκθεση του TeslamagΟι οδηγοί της Tesla στην τοποθεσία Kamen στη Γερμανία, για παράδειγμα, παρατήρησαν για πρώτη φορά μια περαιτέρω αύξηση της τιμής στα 74 σεντς ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο από τις 6 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Από την άλλη, η τιμή για τη νυχτερινή φόρτιση μειώθηκε στα 56 σεντς ανά kWh εκεί. Την ίδια στιγμή, οι οδηγοί της Tesla πήραν Κελάδημα για να αναφέρετε τοποθεσίες Supercharger όπου πληρώνετε πάνω από 80 σεντς ανά κιλοβατώρα – και όχι για υπερσυμπιεστές V3 με ισχύ έως 250 kW, αλλά σε θέση V2 με μέγιστο όριο 150 kW.

Στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, η Tesla έχει αποκτήσει εμπειρία με ευέλικτες τιμές στους ταχυφορτιστές της εδώ και αρκετό καιρό. Η τρέχουσα επέκταση μάλλον δεν επηρεάζει μόνο τη Γερμανία, αλλά με τις πρώτες αναφορές να έρχονται και από το Βέλγιο: Στο Nivelles-Süd, η ηλεκτρική ενέργεια της Tesla κοστίζει τώρα είτε 71 σεντς είτε 63 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Κελάδημα

Με τη φόρτωση του tweet, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου του Twitter.
Μάθε περισσότερα

Φόρτωση tweet

Η Tesla είχε αυξήσει γενικά τις τιμές των ευρωπαϊκών υπερσυμπιεστών μόνο τον Σεπτέμβριο. Εκείνη την εποχή, η μέση αύξηση της τιμής ήταν περίπου 12 σεντς, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου η υπερτιμολόγηση σπάνια παρέμενε κάτω από το όριο των 60 λεπτών. Στη Γερμανία, η αύξηση είχε ως αποτέλεσμα το σχετικά μικρό εύρος των 69 έως 71 λεπτών ανά κιλοβατώρα – αντί για 56 έως 58 σεντς ανά κιλοβατώρα. Βλέποντας λοιπόν τις σημερινές αναφορές, η Tesla όχι μόνο παρουσίασε το μοντέλο τιμολόγησης ημέρας-νύχτας αλλά αύξησε και πάλι τις τιμές σε ορισμένες τοποθεσίες.

Όταν κυκλοφόρησε τη νέα τιμολόγηση τον Σεπτέμβριο, η Tesla, σε αυτήν την περίπτωση, είχε στείλει ένα email στους Ευρωπαίους πελάτες της για να τους ειδοποιήσει για την απότομη αύξηση των τιμών χρέωσης. «Λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας, προσαρμόζουμε τις τιμές Supercharging σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει. Η Tesla δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για τη νέα δυναμική τιμολόγηση.

Ωστόσο, με τις τιμές να κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Tesla μπορεί να έκανε άλλη μια φορά το νεύμα στην ευμετάβλητη αγορά ενέργειας. Δεν μπορεί μόνο να προσπαθήσει να ελέγξει κάπως τη ζήτηση και ενδεχομένως να μετατοπίσει ορισμένες διαδικασίες φόρτισης στις λιγότερο δημοφιλείς νυχτερινές ώρες – ειδικά σε τοποθεσίες με υψηλή χρήση χωρητικότητας, όπου μερικές φορές υπάρχουν χρόνοι αναμονής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης χαμηλότερο τη νύχτα. Η διάκριση μεταξύ ημερήσιων και νυχτερινών τιμολογίων φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία εδώ, αλλά μόνο κατά προσέγγιση.

Ταυτόχρονα, η φόρτιση δεν έγινε πιο ακριβή παντού. Σύμφωνα με ένα μέλος της TFF φόρουμ, η Tesla εισήγαγε επίσης δυναμική τιμολόγηση στην τοποθεσία Eching στη Βαυαρία, μόνο σε χαμηλότερο επίπεδο: κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι 0,51 €/kWh εκεί και 0,46 €/kWh τη νύχτα. Φαίνεται λοιπόν πιθανό ότι η Tesla είτε θέλει να κατευθύνει τη ζήτηση σε λιγότερο συχνές τοποθεσίες μέσω της τιμής είτε, πράγματι, να χρησιμοποιεί ως βάση τις τοπικές τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθετες αναφορές από τον Sebastian Schaal και τον Daniel Bönnighausen, Γερμανία.

teslamag.de