Δύο νέα έργα μπαταριών απογειώνονται στο Teesside του Ηνωμένου Βασιλείου

Τόσο ένα διυλιστήριο λιθίου όσο και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να κατασκευαστούν στο Teesside στη βορειοανατολική Αγγλία. Και τα δύο έργα υποστηρίζονται από τη νέα βρετανική κυβέρνηση και αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες τοπικές θέσεις εργασίας.

Πρώτον, η Green Lithium επέλεξε αυτήν την τοποθεσία για το ανακοινωθέν διυλιστήριο λιθίου της και θα λάβει περισσότερες από 600.000 £ σε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, το υδροξείδιο του λιθίου ποιότητας μπαταρίας πρόκειται να παράγεται από το 2024, με το εργοστάσιο να φτάνει σε πλήρη δυναμικότητα το 2026.

Δεύτερον, η εταιρεία Altilium Metals δημιουργεί κατάστημα στο Teesside για την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, τα απόβλητα μπαταριών από περισσότερα από 150.000 ηλεκτρικά οχήματα θα μετατραπούν σε ενεργό υλικό καθόδου για νέες μπαταρίες εκεί. Η Altilium λαμβάνει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτό.

Στην Altilium Metals, η ακριβής τοποθεσία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά η περιοχή γύρω από το Middlesbrough έχει πλέον επιλεγεί ως η «προτιμώμενη τοποθεσία για την πρώτη εγκατάσταση ανακύκλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου», σύμφωνα με τον CEO Kamran Mahdavi. Η ακριβής απόφαση τοποθεσίας αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 2023.

Σχολιάζοντας τα σχέδια της Green Lithium, ο Grant Shapps, ο οποίος ήταν ακόμη υπουργός Μεταφορών υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και ήταν υπεύθυνος για την οικονομία στο υπουργικό συμβούλιο του Rishi Sunak, είπε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει έως και το 7% της συνολικής ζήτησης λιθίου στην Ευρώπη. . «Υποστηρίζουμε εταιρείες, όπως η Green Lithium εδώ στο Teesside, για να αναπτύξουν τις νέες, πράσινες βιομηχανίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, πυροδοτώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Business Secretary κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Teesside.

Το Green Lithium στο Teesside αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα 250 θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εντοπιστούν στη γύρω περιοχή με κατασκευαστικές εταιρείες. Στην Altilium Metals προγραμματίζονται 200 ​​θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «εκατοντάδες ακόμη θέσεις εργασίας» για την κατασκευή του εργοστασίου.

bbc.com, gov.uk (Πράσινο λίθιο), insidermedia.com (Altilium Metals)