Ανασκόπηση BMW iX: Πόσο αποτελεσματικό είναι το BMW eSUV στην πραγματική ζωή;

Η BMW μετατρέπει κυρίως κινητήρες εσωτερικής καύσης σε EV, πάρτε τα iX3, i4, iX1, i7, η λίστα είναι μεγάλη. Μόνο το BMW iX ξεχωρίζει καθώς χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα μόνο για EV. Το i4 πείθεται για την αποδοτικότητα της κίνησης, αλλά μπορεί η BMW να φτιάξει και ένα SUV πέντε μέτρων αποδοτικό; Το κάναμε στη δοκιμή.

***

Μετά το BMW i3, δεν υπήρχε κανένα νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο από την εταιρεία του Μονάχου για μερικά χρόνια. Σχεδόν φαινόταν σαν η αυτοκινητοβιομηχανία να είχε κοιμηθεί στο μέλλον. Αλλά αυτό έμελλε να αλλάξει με την πρεμιέρα των i4 και iX. Ενώ το i4 βασίστηκε σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, το iX, όπως και το i3 πριν από αυτό, δόθηκε στη δική του ηλεκτρική πλατφόρμα. Αλλά: το ηλεκτρικό SUV, όπως και το μικρό αυτοκίνητο, θα παραμείνει μοναχικό, δίνοντας τον τόνο για το μέλλον σήμερα όπως και τότε.

Το επίμηκες μπροστινό καπό και τα μεγάλα νεφρά (μάσκα ψυγείου) έχουν γίνει χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά της BMW, θυμίζοντας την εποχή των εξακύλινδρων κινητήρων που λειτουργούσαν κάτω από το καπό. Ενώ προφανώς ήταν αδύνατο να αποχωριστείτε την πολύ μεγάλη μάσκα ψυγείου δύο μερών, ωστόσο, το καπό του iX είναι σημαντικά πιο κοντό σε σύγκριση με την υπόλοιπη γκάμα μοντέλων – αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά μακρύ για μια καθαρή πλατφόρμα EV. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει πρόσθετος χώρος φόρτωσης όπως ένα φρουκ.

Συνολικά, το BMW iX με μήκος 4,95 μέτρα και πλάτος συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών καθρεπτών 2,24 μέτρων είναι ένα μάλλον ογκώδες σύγχρονο, αλλά όχι διαστημικό θαύμα. Το μήκος και το μεταξόνιο χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παροχή άνεσης στους επιβάτες.

Σχεδιαστικά, το E-SUV μοιάζει περισσότερο με μια «εξαιρετικά σχεδιασμένη μελέτη, το 80% της οποίας δεν θα μπορούσε να φτάσει στη σειρά παραγωγής», όπως είπε ένας συνάδελφός μου. Παρόλα αυτά, το iX είναι μοντέλο παραγωγής και ναυαρχίδα τεχνολογίας. Η BMW ήθελε να δείξει «τι είναι δυνατό με την πέμπτη γενιά των e-drives μας», όπως το είπε πέρυσι το μέλος του συμβουλίου ανάπτυξης της BMW, Frank Weber, στο περιθώριο της οδηγικής παρουσίασης iX.

Ηλεκτρικοί δίσκοι χωρίς σπάνιες γαίες

Η πέμπτη γενιά ηλεκτρικών κινητήρων της BMW δεν απαιτεί σπάνιες γαίες, γεγονός γνωστό από το iX3 και τα επόμενα μοντέλα όπως τα iX1, iX, i4 και i7. Για το αυτοκίνητο δοκιμής, το iX xDrive50, η BMW βασίζεται στην τετρακίνηση με ισχύ συστήματος 385 kW. Η μέγιστη ροπή είναι 765 Nm.

Το σύστημα κίνησης 385 kW ωθεί το ηλεκτρικό SUV των σχεδόν 2,6 τόνων από το μηδέν στα 100 km/h σε 4,6 δευτερόλεπτα. Μέχρι την τελική ταχύτητα των 200 km/h, το iX επιταχύνει γρήγορα και με τεράστια ευκολία, αλλά σε καμία περίπτωση ωμή βία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ουσιαστικά κανένας θόρυβος δεν διαπερνά το εσωτερικό – δεν ακούτε ούτε το στροβιλισμό των κινητήρων ούτε μεγάλους θορύβους κύλισης. Τέτοια σιωπή είναι πολύ σπάνια.

107,5 kWh χρησιμοποιήσιμης ενέργειας

Όποιος περιμένει ένα γεμάτο ενέργεια όχημα με αυτά τα δεδομένα απόδοσης και αεροδυναμική SUV θα απογοητευτεί. Λαμβάνοντας υπόψη τη δομή του αμαξώματος, το σύστημα κίνησης του iX είναι αρκετά αποδοτικό, άλλωστε η BMW θέλει να δείξει τι είναι δυνατό με αυτό το μοντέλο.

Εκφρασμένη σε δεδομένα, η μπαταρία του iX xDrive50 έχει χρησιμοποιήσιμο ενεργειακό περιεχόμενο 107,5 kWh (μεικτό 111,5 kWh). Πρόσφατα, αυτή η τιμή ήταν 105,2 kWh (καθαρή). είπε εκπρόσωπος της BMW ηλεκτρικό ότι η πέμπτη γενιά ηλεκτροκινητήρων «απέχει πολύ από το να φτάσει τα όρια της αναπτυξιακής της ικανότητας». Το οποίο περιλαμβάνει και την μπαταρία.

Ανάλογα με την επένδυση, η εταιρεία δίνει νούμερα κατανάλωσης WLTP από 21,2 έως 19,5 kWh/100 km. Δεδομένου του μεγέθους της μπαταρίας, θα πρέπει να είναι δυνατά 590 έως 633 km. Στην πράξη, αυτό φαινόταν διαφορετικό: Με τις επικρατέστερες διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους (πάνω από 90 τοις εκατό) με ως επί το πλείστον κατευθυντήριες ταχύτητες και ήπιες θερμοκρασίες μεταξύ 19 και 21 βαθμών, οι τιμές κατανάλωσης ήταν 21,5 έως 23 kWh/100 km. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρακτικές εμβέλειες από περίπου 500 (στην καλύτερη περίπτωση) έως 460 km (στη χειρότερη περίπτωση). Εάν οδηγείτε κυρίως σε επαρχιακούς δρόμους, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση σε κάτι λιγότερο από 20 kWh/100 km, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η αυτονομία 550 km και άνω.

Λαμβάνοντας ως οδηγό τον δείκτη φόρτισης P3, η κατανάλωση του iX xDrive50 των 20,4 kWh/100 km το τοποθετεί πολύ μπροστά από το Audi e-tron 55 quattro, το οποίο είχε κατανάλωση 25,8 kWh/100 km στο ADAC. Ταυτόχρονα, το BMW iX δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις επιδόσεις φόρτισης ενός Kia EV6 εάν και τα δύο οχήματα επιτυγχάνουν τις βέλτιστες συνθήκες. Ωστόσο, ούτε το BMW e-SUV χρειάζεται να κρύβεται. Στο Charging Index, το iX επαναφορτίζει 157 km σε δέκα λεπτά. Μέσα σε 20 λεπτά είναι 273 km (EV6 309 km, Ioniq 5 272 km).

Η BMW αναφέρει 35 λεπτά για φόρτιση από δέκα έως 80 τοις εκατό (AC με 11 kW και καλές έντεκα ώρες από μηδέν έως 100 τοις εκατό). Η αξιολόγηση της καμπύλης φόρτισης στον φορτιστή υψηλής ισχύος έδειξε ότι το iX μπορούσε να φορτιστεί από δέκα έως 50 τοις εκατό μέσα σε περίπου 15 λεπτά. Η θερμοκρασία της μπαταρίας ήταν προφανώς τόσο καλή που η διαδικασία φόρτισης κράτησε μόνο περίπου 33 λεπτά. Αν και η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν κάτω από τους βέλτιστους 23 βαθμούς που δηλώνει η BMW.

Προφανώς, η προετοιμασία έκανε καλή δουλειά στη μεγαλύτερη διαδρομή μέχρι τη στάση φόρτισης. Ωστόσο, η λειτουργία είναι ενεργή μόνο όταν ο σταθμός φόρτισης έχει επιλεγεί ως προορισμός πλοήγησης και όχι η περιοχή σέρβις ή ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ωστόσο, ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου δεν το κάνει εύκολο: εάν, για παράδειγμα, αναζητήσετε “Ionity” στο σύστημα πλοήγησης, εξακολουθούν να εμφανίζονται οι μεμονωμένες τοποθεσίες. Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να αναζητήσετε το “Ionity Ostetal”, δεν θα έχετε το κατάλληλο αποτέλεσμα. Και πάλι, η αναζήτηση για το “Ostetal Nord” εμφανίζει μόνο την περιοχή εξυπηρέτησης, αλλά όχι τους σταθμούς φόρτισης Ionity. Από την άλλη, το φιλτράρισμα με την ισχύ φόρτισης είναι καλό, όπου η BMW διαφοροποιεί ακόμη και μεταξύ 150 kW, 200 kW και άνω. Χρήσιμος αποδείχθηκε και ο σχεδιασμός διαδρομής με στάσεις φόρτισης. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους κατασκευαστές, δεν είναι τέλειο.

Μέγιστη άνεση

Ο κατασκευαστής κατάφερε να προσφέρει μέγιστη άνεση στο BMW iX. Η ιδέα της «σχολαστικής μελέτης» αντικατοπτρίζεται και στο εσωτερικό – μοιάζει περισσότερο με σαλόνι παρά με αυτοκίνητο παραγωγής. Τα καθίσματα, το κεντρικό υποβραχιόνιο, οι εσωτερικές πόρτες και το ταμπλό είναι καλυμμένα με ύφασμα στο αυτοκίνητο δοκιμής μας. Τα καθίσματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο άνετα. Είναι σαν να κάθεστε σε μια πολυθρόνα τηλεόρασης, κάτι που σας δίνει την αίσθηση του σαλονιού ακόμα περισσότερο. Στο πίσω μέρος, τα πράγματα δεν είναι τόσο άνετα, αλλά και πάλι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν υπάρχει επίσης έλλειψη χώρου, ενώ υπάρχει επίσης επαρκής χώρος για τα πόδια.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η προαιρετική εσωτερική εφαρμογή ‘Clear&Bold’ με 1.150 Ευρώ. Τα χειριστήρια για την ηλεκτρική ρύθμιση του καθίσματος και το χειριστήριο iDrive είναι κατασκευασμένα από κομμένο γυαλί, η επιφάνεια γύρω από το χειριστήριο iDrive είναι από ξύλο. Η εμπειρία μας με το αυτοκίνητο δοκιμής χωρίς αυτό το πακέτο δείχνει ότι αυτή η επιπλέον χρέωση μπορεί να αξίζει τον κόπο. Αντί για ξύλο, η κεντρική κονσόλα γύρω από το χειριστήριο είναι εξοπλισμένη με στοιχεία υψηλής στιλπνότητας. Δεδομένου ότι πρόκειται επίσης για επιφάνειες ελέγχου αφής, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από δακτυλικά αποτυπώματα. Τα κουμπιά ή τα πεδία αφής για πλοήγηση, μέσα ή τηλέφωνο έχουν μόνο χαραγμένα και φωτιζόμενα γράμματα.

Νέα προσαρμοστική ανάκτηση

Πολλές λειτουργίες μπορούν επίσης να επιλεγούν με φωνητικό έλεγχο ή μέσω των κουμπιών στο τιμόνι. Συνολικά, το iX φαίνεται καλά μελετημένο. Αυτό ισχύει επίσης για τη νέα προσαρμοστική ανάκτηση. Με βάση πολλά δεδομένα – για παράδειγμα, ταχύτητα, απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και δεδομένα πλοήγησης – το σύστημα αποφασίζει εάν είναι προς το παρόν πιο αποτελεσματικό να πλέει ή να αναρρώνει. Σε αντίθεση με τις λύσεις σε άλλα οχήματα, αυτή η λειτουργία είναι μόνιμα διαθέσιμη στο iX, όχι μόνο με ενεργή καθοδήγηση διαδρομής ή cruise control απόστασης. Οι υπόλοιποι βοηθοί είχαν επίσης πολύ καλή απόδοση.

Συμπέρασμα Ανασκόπηση BMW iX

Το BMW iX είναι ένα σχεδόν ιδανικό όχημα όσον αφορά την άνεση και την ικανότητα ταξιδιού. Επιπλέον, το iX μπορεί να ρυμουλκήσει έως και 2,5 τόνους ανεξάρτητα από την κίνηση. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ένα τίμημα. Η BMW τιμολογούσε το στάνταρ iX xDrive50 στα 100.100 ευρώ. Ο μόνος φθηνότερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι με το xDrive40 για 77.300 ευρώ, το οποίο βασίζεται σε μπαταρία με χρησιμοποιήσιμο ενεργειακό περιεχόμενο 73 kWh και μπορεί έτσι να καλύψει 403 έως 436 km σύμφωνα με το WLTP.

>> Αναφορά από τον Daniel Bönnighausen, Γερμανία.